Barack Skyddsrum Tält

Tält


Förläggningstält av det lite nyare slaget.

Tälten till Undplutonen har jag byggt på samma sätt som till Rb68 dioramat. Fäst bockade bitar av ståltråd ca 0,3 mm i plywoodskiva och täckt med silkespapper.


Två tält med äldre öppning är för Rb67 dioramat och ett extra om jag misslyckas med silkespappret.

Stagningen mellan ståltrådarna kommer från tidigare erfarenhet. Risk för ett för stort nedhäng mellan trådarna utan dessa. Jag limmar de tillklippta ”tårtbitarna” i omgångar. Viktigt med ett klipp in silkespappret vid bocken.

På bilden nedan så är det äldre tältet till Rb67 dioramat till vänster och det nyare från 80-talet till höger.


Silkespappret sträcker oftast ut sig utan problem när det utspädda vitlimmet torkar.

Eftersom jag gjorde 5 tält kunde jag sortera bort det som jag tyckte blev sämst. Det är inte helt enkelt att få till silkespappret precis som man vill. Efter renskärning av silkespapper mot ”tallriken” på toppen har jag bättrat på med lite mera utspätt vitlim.


Färdiga för målning efter renskärning mot ”tallriken” i toppen.

Tälten har jag penselmålat för att få lite ojämn ton. Det äldre tälten har också fått en tunn wash med ljusgrå färg. Vid montering i dioramat så ska plywoodskivan sänkas ner för att få rätt höjd och dölja den skarpa kanten. Ren svart färg fixar öppningen i skorstensröret.


På mina bilder har lite nyare tält ofta en ljusare grön ton än äldre tält från 60-talet.

 

Splitterskydd 6 och trafokiosk


Splitterskydd från Smålänsk flygbas. Okänt vilken bas?


Transformatorkiosk som står kvar i basens Bakom-område intill en uppställningsplats.

Förutom den transportabla utrustning som står på uppställningsplattan vill jag ha med fasta installationer. Transformatorkiosken hör till basens kraftutrustning, och är placerad precis vid SF och SH 37’ornas uppställningsplatser. Skyddsrum för klargöringspersonal i Bakom har jag sett lite olika utformning på, eller saknas helt som på ETU-basen. När jag i somras såg en variant jag inte sett tidigare så bestämde jag mig för att ta med dessa i mitt diorama. De skulle ha kunnat vara uppställda på det sätt jag kommer att göra. Man måste ha en viss frihet i skapandet även om tanken är att avbilda en verklig situation på 80-talet.

Tillverkning av splitterskydd, serviceskåp (till labvagn) och transformatorkiosk har gjorts med olika profiler och ark från Evergreen och Plastruct av olika tjocklek. Till handtag använder jag 0,2 mm mässingstråd. Serviceskåpet blir mitt första försök att måla splinterkamouflage.


Splitterskydd, serviceskåp och påbörjad trafokiosk.

Taket på trafokiosken valde jag att ta fram genom att slipa  ner en tjockare skiva (limmade 2 lager styrenplast). Alternativet att skära till och limma 4 tunna skivor verkade betydligt svårare. Grovavverkningen fixade jag med maskin och sen handslipade jag mot ett helt slätt underlag. Ventilgaller i underkant på dörrar markerar jag med färg precis som på elverket.


Trafokiosk klar för målning.

Splitterskydden har jag målat som det exemplar jag fotade i somras. På ena sidan var stora ytor helt metallrena. Då jag misstänker att de var i bättre skick tidigare har jag reducerat och minskat fläckarna med avskavd färg. På kortsidorna fanns det nästan inga skador alls.
Jag har fått hjälp med benämningen på skydden av Fredrik Lagerlöf som har skapat en mycket fin hemsida med F8 (Kungliga Svea Flygflottilj Barkarby, www.sveaflygflottilj.se/). Skydden heter Splitterskydd 6, eller förkortat Spl 6. Togs fram för flygbaser och är portabelt.


Splitterskydd 6 (Spl 6).

Taket på trafokiosken har en kraftigt avvikande ljus grön färg som troligen var betydligt mörkare för 30 år sedan. Troligen samma för väggarna som idag också bör vara mer påverkade av fukt och solstrålning. Det blir lite mindre vädring än vad bilderna uppvisar idag.


Vädring och markering av text på varningsskyltarna återstår.

Flygtjänstbaracken jag lagt in i dioramat är samma modell från Faller som jag använde i Rb68 dioramat. Den är byggd ”out of the box” och enda avvikelse är att jag inte monterat plåtskorstenar då det inte fanns några kaminer i FV barack vid Kjulabasen. Tyvärr finns inga spår kvar av baracken intill landsvägen. Vid målning av baracken har jag lagt på lite mörkt nertill för att simulera påverkan av fukt.

 

Flygtjänstbarack


Flygtjänstbaracken i morgonsol.

Flygtjänstbaracken jag lagt in i dioramat är samma modell från Faller som jag använde i Rb68 dioramat. Den är byggd ”out of the box” och enda avvikelse är att jag inte monterat plåtskorstenar då det inte fanns några kaminer i FV barack vid Kjulabasen. Tyvärr finns inga spår kvar av baracken intill landsvägen. Vid målning av baracken har jag lagt på lite mörkt nertill för att simulera påverkan av fukt.

 

Hemlighus

Inget diorama utan ett hemlighus. Byggsatsen är en amerikansk laserskuren byggsats i träfaner. Pga packfel så fick jag dubbelt av vissa delar och kunde göra två hus med lite tillägg av spillbitar.


Klart för målning.

Förutom målning av insida och utsida så kompletterar huset med toarullar och en hög med tidningar. På dörren ersätter jag amerikanska månen (damer)  och stjärnan (herrar) med ett rött hjärta.


Dörren får vänta tills gubben är på plats.

Gubben är tillverkad av en sittande figur där jag gjort nerdragna byxor med smal tejp och spackel.


Huset har fått lite vädring med brunt och grått på utsidan.