Junkers JU-87 Stuka projekt

 

Mina JU-87 byggen började med att jag fick två st JU-87 i skala 1:72 av två vänner i IPMS Stockholm. Av någon anledning väcktes ett intresse för att se hur många tillverkare som har gjort Junkers JU-87 i skala 1:72 och jag började skanna marknaden och samla på olika fabrikat. Det ena gav det andra och sen blev jag också intresserad av boxarten och hur många olika verktyg som gjorts.

Alltihop resulterade i en större samling av både modeller, extradelar, dekaler och böcker. Antal byggsatser är nu 45 st men då ingår en del dubletter. Airfix har satsat på fyra olika verktyg för JU-87 i skalan. Jag saknar ett 10-tal fabrikat men dessa är omboxningar. Jag fick ihop 30 modeller till 08-Open 2017 och det som jag tyckte var mest intressant var att se utvecklingen av boxarten (som ingick i utställningen). I samlingen ingår även en del konverteringar för att täcka in de olika versionerna av JU-87 med t ex skidor, torped och fällbara vingar. Jag hade även med mig samlingen till 08-Open 2018.

Med överskottet från min modellsamling så väcktes idéen att göra versioner av JU-87 som funnits i andra länder och dessa 10 finns under fliken JU-87 utanför Luftwaffe.

JU-87 Stuka diorama är ett planerat bygge med allt det överskott som återstår efter mina 40 Stuka byggen. Min plan är att bygga en fiktiv flygbas på östfronten med mycket  fordon och luftvärn.