Terrängbil m/42 KP, Gecko

Pepansrad verison av terrängbil m/42. Tillverkad under andra världskriget och fortlöpande uppgraderad tills den sista togs ur tjänst 2004.
Denna blir mitt sista bygge i temasamlingen svenskt gammelpansar. Nu kan man ifrågasätta om den här modellen till gruppen gammelpansar då den sista enl Wikipedia utrangerades först 2004. Men då de första exemplaren kom ut 1944 och med dess utformning så placerar jag den i denna samling.

Modellen från Gecko är en resingjutning i skala 1/72 med bra kvalitet. Min enda kommentar är att det ingår mycket smala (långa) rör i gjutningen vilket jag tycker är slöseri med tid vid tillverkning av gjutformen. Trådsmala resindetaljer går oftast i bitar och det är mycket enklare att göra dessa av metalltråd vid montering av modellen.

 

En terrängbil från IPMS Stockholm Månadsmöte gjord av Björn Bäcklund har jag som min förlaga tillsvidare. Modellen krävde en del spackling av ”skarven” och infästning av rör på båda långsidorna.

 

Efter en tid in i bygget så ångrade jag mig angående målningen och det blev en enfärgad olive drab (Humbrol 155). Insidan har lättats upp till ljusare ton och slitet utseende med torrborstning med ljusa färger och pulver från torrpastellkritor. Det ljusa området på insidan är ljusreflex och inte dålig täckning av färg på insidan.