Lastterrängbilar & VW-buss transporter

Lastterrängbil 936

   

För den rörliga radartroppen så behövde man ta med sig en hel del bensin och utrustning som t ex tält till de ca 30 man som ingick i troppen. Enligt en uppgift jag hittat gick det åt 2-3 lastbilar för gruppering av radartroppen. Jag har inte lyckats hitta någon information om vilka lastbilar som användes utan har förlitat mig på bilder där det verkar som att det kunde variera med vad som fanns tillgängligt vid övningstillfällena. GMC och Volvo ”rundnos” verkar har funnits och då GMC finns tillgänglig som modell från flera företag i 1:72 har jag valt att bygga den. GMC lastbilen hette Lastterrängbil 936 N i försvaret.

  
GMC 936 N tillhörig rörliga kustartilleriet och Volvo LV 122 (Rundnos).

Modellen till de två lastbilarna är Pegasus Hobbies US Army Trucks. Det ligger två st i varje kartong så varför inte bygga båda. Modellerna har inga fönsterrutor och jag bestämde mig för att bygga dem utan rutor.

Lastbilarna är utan vinsch och byggda out of the box (OOB). Backspeglar, reflexer och regnr är det enda jag lagt till.

  

  

 

VW-buss transporter

 

Med över 30 flygsoldater i varje PJ-21/R tropp så fanns det inte plats för alla i lastbilarna så det krävdes extra persontransport. VW-buss T1 transporter är det enda fordon jag sett på bild i samband med PJ-21/R. Inte lätt att hitta denna som modell i skala 1:72 så jag fick utgå från en Schucomodell utan passagerarfönster. Tyvärr har modellen dålig passning mellan undersidan i metall och ovansidan i plast.

 

Modellbilar kan vara hopmonterade på olika sätt och med denna Schucomodell så fick jag borra upp en pressning av metallgjutgodset från undersidan. Förutom att ta upp fönster så gjorde jag ny utformning på bakrutan samt spacklade igen dörr på fel sida. Det var vänstertrafik när denna tropp grupperade i norra Uppland. Ratten satt på ”rätt” sida, dvs den vänstra. Sverige var lite udda med ratten på vänster sida, förutom på stora bussar.

 

Inredningen var gjord för persontransport och den fick en blekgrön färg som jag vet var vanlig vid aktuell tid. Backspeglar är egen detaljering före målning. Bussen är målad med Hu 75 plus två droppar Hu 101. Däcken av en mjuk variant av gummi är obehandlade. Blinkers- och bromsljus, reflexer samt regnr fullbordar troppens persontransportfordon.