Indikatorvagn & Verkstads/UK-vagn

DU5 Indikatorvagn 971 MT

  

Indikatorvagn DU5 ovan är det fordon som kommer från Teleseum och är renoverat av en grupp entusiaster. Du kan läsa om arbetet här http://media.teleseum.se/2016/01/PJ-21-slut.pdf
Fordonet finns numera i ett av FVM magasin och visas bara vid gruppbesök eller speciella tillfällen. Det finns även en Indikatorvagn på Jämtlands Flyg och Lottamuseum Optand. Vill du läsa mer om PJ-21/R systemet och dess historia rekommenderas PJ-21 (fht.nu).

 
Mitt modellbygge av Indikatorvagnen bygger på Academys GMC truck. Det är okänt vilken typ av GMC truck som användes för bygget i Sverige men hytt och påbyggnad för de 30-tal fordon som modifierades i Sverige gjordes av Hägglunds. Trots den stora kabinen som byggdes på ramen så gjordes inga ändringar av GMC- lastbilens ram utan jag kan använda modellens ram ”as is” mer eller mindre. Bensintanken måste flyttas från höger till vänster sida.

 
Efter hoplimning var det bara att såga bort hytten och ersätta med ett eget bygge av 0,75 mm skivor från Evergreen. Dörrarna ristade jag ut med Dymotejp som styrning till mina ritsverktyg.

 
Kabinen för indikatorer (PPI) och operatörsplatserna byggdes också i 0,75 mm styrenskivor. Tak till hytt och kabin gjordes med hoplimmade 1,0 + 0,75 mm skivor för att kunna göra en rundning på kanten.

 
Ljusslussen vid ingången på baksidan hade två funktioner, både att stänga ute dagsljus dagtid för att radarobsar och radarjaktledare att kunna se ekon på PPI’erna. Och vid mörker hindra att kabinens svaga ljus skulle kunna upptäckas. Kabinen har ett fönster i dörren som jag skurit och  filat till av transparent plast från en förpackning. Fönstret ska ha ett galler som jag monterar efter målning.

 
Jag har inte gjort någon detaljerad ritning med exakt måttsättning av alla detaljer utan provar mig fram med många torrpassningar och markerar med en vässad blyertspenna direkt på modellen. På kabinens högersida finns det fyra ventilgaller som jag markerar med grå färg. Har provat många varianter att göra galler men funnit att grå färg ger bästa simuleringen av ett galler i denna skala.
Jag gör en första grundmålning med grön färg innan jag monterar fönsterrutorna för att ta bort det vita i ramarna runt rutorna. Ger också en koll på behov av spackel eller putsning på något ställe.

 
Standardtricket för att att undvika färg inne kupén är att klippa till en mjuk svamp och försiktigt knöla ner i utrymmet. Premiär för användning av häftmassa på en tändsticka för att placera fönsterrutan i urtaget. Med en tandpetare lägger  Gator’s grip (akryllim) i en tunn sträng runt urtaget och sen placerar jag fönstret i urtaget. Jag har ett hål i botten på kabinen så jag kan justera fönstret när jag tagit bort tändstickan med häftmassa.

 
Till trappa använder jag en färdig profil från Plastruct då den passar bra. Onödigt att tillverka sånt som finns färdigt. Ledstången är gjord av 0,4 mm ståltråd. Kablarna är 0,3 mm koppartråd som jag lackat med svart blanklack. På bilderna ovan har det tillkommit en hel del detaljer som reg.nr., bakljus, reflexer, backspeglar, mm. Efter detaljering har jag lagt på en lätt vädring och sen lackat med sidenmatt klarlack.

 
Blev inte nöjd med att göra ljusslussen med pappersnäsduk-papper. Ger bra struktur men mycket svårt att hantera så jag gick över till silkespapper som är lättare att klippa och stryka med utspätt vitlim.

 

 
Den färdiga Indikatorvagnen med alla detaljer som t ex vindrutetorkare och en lätt vädring.

 

 

Verkstads & Sändarterrängbil 942 MT

  Verkstads och/eller sändarterrängbilen i radaratroppen var under renovering vid mitt besök i FVM magasin. Initialt så fanns radartroppens både sändare och mottagare FMR-5 i kabinen. Vad jag förstår så blev det problem att ha både sändare och mottagare intill varandra när man gick upp i sändareffekt och mottagardelen flyttades till ombyggda elverk (Dodge). Inredningen på bilden ovan är från bilen i FVM magasin.

  Bilden ovan är från insidan när radioutrustningen tog upp större delen i kabinen. Det fanns då även en operatörsplats. Soffan i förarhytten på FVM bil var lite sliten. Den svenska hytt-tillverkaren satsade på tre olika färgen inne i hytten.


Ritningar och skisser med mått är guld värda för den scratchbyggande.

  Modellbygget av Verkstads/sändarterräng-bilen skiljer sig inte nämnvärt från Indikatorvagnen. Största skillnaden är några fönster och ventilgaller. Jag antar att även denna bil kunde förses med en ljussluss. Jag bygger den utan ljussluss då behovet inte kunde vara så stort.

 
Gallret på fönstret sätter jag dit som målade 0,3 mm plastrod efter att bilen är målad

 

 
Den färdiga Verkstads/sändarterräng-bilen med kablar både för strömförsörjning och radioutrustning.

Återstår en viktig del och det är antennerna till sändaren och mottagaren. Jag har ännu ej lyckats reda ut hur antenner till FMR 5 såg ut och hur de sattes upp vid en grupperad tropp?