Natur med skog äng och strand

 
Ett stycke Roslagsnatur som jag ska försöka efterlikna.


Efter att ha blivit klar med Bohuslän har jag nu startat upp arbetet med naturen för dioramat. Steg ett var att skapa lite ordning i alla de förpackningar med olika sorters flock, turf, gräs, marktäckare, mm. Träd och material för träd har jag ordnat upp i en låda för barrträd och en låda för lövträd. Först när man städar som man inser hur mycket man köpt på sig.

 
Inte nöjd med höjdformationerna i mitt landskap, som var alldeles för runda så jag tog fram brytbladskniven och skar ur bitar för att skapa större oregelbundenhet. Nytt lager med överbliven väggfärg då jag också la på ett lager färg på vägarna. Ska höja skogsvägen något över terrängen utan att skapa diken.
De tre tält som ska vara med i dioramat är gjorda på 4 mm plywood så jag måste sänka ner dem för att de ska komma i marknivå.

 
Inte riktigt nöjd med mina formationer och för att skapa partier med berg i dagen använder jag lättviktslera. En mycket användbar produkt som jag lärde känna redan vid bygget av Rb 68 dioramat. Formationerna med berg i dagen skapar jag genom att trycka mindre stenbitar mot den utsmetade leran så att det blir den ojämna yta som berg har. Jag vill hålla vikten på mitt diorama så låg som möjligt så därför undviker jag väggspackel och gips.

 
Efter att ha jobbat in en ny omgång med lättviktslera så tycker jag mig ha nått en ”good enough” nivå med oregelbundenhet på formationerna. En snabb putsning med grovt (3:an) sandpapper tar bort små lösa lerbitar. Jag börjar landskapsbygget med skogsvägen som fått en omgång vått i vått mix av ljusgrå och beige färg.

 
Vägarna i dioramat har blivit målade med en ljusgrå färgton och sen har jag strött ut ljusgrå turf i mitten och på kanterna. Jag har börjat bearbeta vägarna med ljus torrpastell och väntar på fler färger för att lägga på lite mera torrpastell i ljusa toner. Vägkanterna har fått en sträng med grön turf och utanför turfen har jag limmat gräs mha Noch Gras-Master. Gräsytorna kommer att få en ny omgång med längre gräs i en annan ton.

 
Stubbar runt spaningsradar för att visa på röjning för radarlob. Jag började utläggning av markvegetation i mitten på dioramat för att inte behöva sträcka mig över träd.

 
För björkar och andra typer av lövträd i dioramat har jag plockat fram en gammal låda Noch Naturbäume (art nr 23100). Efter lite rensning har jag målat stammen och sen sprayat växten med utspätt vitlim (ca 1:8) och strött på löv Naturex F från firma Polak (art nr 2853 och 2873). När helt torrt har jag säkrat löven genom att spraya fixativ på hela lövverket. Jag hittade dessutom två lådor med samma typ av växt som redan hade fått ett lövverk. Dessa var gjorda med två andra typer av ”löv” så nu blir det minst tre olika typer av lövträd i dioramat.

 
Vägarna ska vara kantade med gräs och grästuvor. Ena vägen ner till strandängen får en sträng med högt gräs som görs med Noch 6 mm vildgräs (art nr 07100). För att fästa det elektrostatiska gräset med min Gras-Master använder jag Noch akryllim (art nr 61131) som inte torkar på ytan utan behåller sin kladdighet så man kan jobba med lite större ytor utan stress. Överskottet med elektrostatiska gräset dammsuger jag upp med en strumpa för dammsugarmunstycket så jag kan samla upp allt gräs som inte sitter fast.

 
I ett sent skede kom jag på att det behövs massor med enar för att efterlikna Roslagsnaturen. Då jag siktade på att göra mer än 35 enar så tog jag bara tandpetare och trädde på Woodland Scenics foliage clusters medium green som jag limmade fast med vitlim med ca 10% vatten och någon droppe diskmedel. Jag fäste upp bitar av foliage clusters i flera omgångar med min vitlimsblandning. Tandpetaren målades grå och några enar fick en dusch av brun färg för att likna torra delar av enbuskarna.

 
Alla tallar planterade och nästa steg granarna. Det är svårt att tillverka bra modellgranar och här måste jag också ta hänsyn till tid och pris. Jag köper större förpackningar med granar gjorda på olika sätt och sen försöker jag förbättra dem genom att spraya med utspätt vitlim och sen strö över lite olika turf. När torkat sprayar jag med fixativ för att säkra turfen.

 

Jag hade några ”färdiga” björkar gjorda med Noch’s Naturbäume (art nr 23100) som överskott från tidigare diorama. Kom också på att jag tidigare hittat en beskrivning av hur man kan förbättra dessa. Till slut hittade jag beskrivningen Making trees by Dirk Warwel. Steget att förtjocka stammen med ”construction adhesive” gick inget bra, men efter förslag på Svenskt MJ-forum så provade jag att pensla på outspätt vitlim och sen strö på siktad sand. Blev betydligt bättre.

 
Med min samling av obehandlade naturträd (som är växten renlavsmålla) så bestämde jag att köra alla steg enligt anvisningen. Första momentet är att räta ut de ofta kraftigt böjda stammarna. Görs med en het lödkolv som man pressar mot utsidan av böjen samtidigt som man bockar försiktigt. Fungerade bra över förväntan. Nästa steg är att rensa bort alla torra avlånga blad. Då min gamla samling egentligen var en rest från tidigare byggen så gav jag mig på jobbet att försöka renovera de träd som var riktigt dåliga. Med cyanolim och accelerator lyckades jag jag få dit grenar där det var kalt. Ett tålamodsprövande jobb där jag egentligen behövde tre händer.

 
Nästa moment var att doppa träden i vitlim utspätt med vatten 1+1. Jag tyckte blandningen verkade väl tjock så jag ökade på utspädningen till 1+3. Dessutom lade jag till en droppe diskmedel för att sänka ytspänningen.  Att göra stammen tjockare har jag redan provat och beskrivit ovan.

 
Stammarna som gjorts lite tjockare med vitlim och chinchillasand blev sen målade med en vit väggfärg (akryl), grenverket har fått en omgång airbrushmålning (Humbrol 118) och stammen lite svarta fläckar för att efterlikna förebilden. Vitlim utblandat ca 1 + 4 med vatten sprayas på grenverket över diskhon som är lätt att tvätta.

 
Löven kommer från en polsk firma Polák (svensk återförsäljare Signalsidan) och de löv jag använder heter Naturex F/medium/dark green. Jag skakar av de större dropparna med lim innan jag håller grenverket över mitt uppsamlingstråg. Jag har inte hällt över löven i en kryddburk med mindre hål för bättre och långsammare spridning. Mitt lövverk blev inte så luftigt som jag hade önskat. Men det här får bli sista batchen till detta diorama.

 
En omgång fixativ i dragskåpet är sista momentet före plantering i dioramat. När man stoppar in detaljer i dioramat märker man ibland att man behöver tona ner och dämpa en del målning. Björken i förgrunden är ett typiskt exempel.


Prov med statiskt gräs på den ena grupperingsplatsen föll inte bra ut. Gräset blev för högt och för mycket. Vill ha mer grusplan och glesare med gräset. Bättre att göra om och prova nytt sätt efter att ha tittat på lite YouTube videor om statiskt gräs. Däremot tycker jag kanten med småsten längs stranden blev bra.