Natur med skog äng och strand

 
Ett stycke Roslagsnatur som jag ska försöka efterlikna.


Efter att ha blivit klar med Bohuslän har jag nu startat upp arbetet med naturen för dioramat. Steg ett var att skapa lite ordning i alla de förpackningar med olika sorters flock, turf, gräs, marktäckare, mm. Träd och material för träd har jag ordnat upp i en låda för barrträd och en låda för lövträd. Först när man städar som man inser hur mycket man köpt på sig.

 
Inte nöjd med höjdformationerna i mitt landskap, som var alldeles för runda så jag tog fram brytbladskniven och skar ur bitar för att skapa större oregelbundenhet. Nytt lager med överbliven väggfärg då jag också la på ett lager färg på vägarna. Ska höja skogsvägen något över terrängen utan att skapa diken.
De tre tält som ska vara med i dioramat är gjorda på 4 mm plywood så jag måste sänka ner dem för att de ska komma i marknivå.

 
Inte riktigt nöjd med mina formationer och för att skapa partier med berg i dagen använder jag lättviktslera. En mycket användbar produkt som jag lärde känna redan vid bygget av Rb 68 dioramat. Formationerna med berg i dagen skapar jag genom att trycka mindre stenbitar mot den utsmetade leran så att det blir den ojämna yta som berg har. Jag vill hålla vikten på mitt diorama så låg som möjligt så därför undviker jag väggspackel och gips.

 
Efter att ha jobbat in en ny omgång med lättviktslera så tycker jag mig ha nått en ”good enough” nivå med oregelbundenhet på formationerna. En snabb putsning med grovt (3:an) sandpapper tar bort små lösa lerbitar. Jag börjar landskapsbygget med skogsvägen som fått en omgång vått i vått mix av ljusgrå och beige färg.

 
Vägarna i dioramat har blivit målade med en ljusgrå färgton och sen har jag strött ut ljusgrå turf i mitten och på kanterna. Jag har börjat bearbeta vägarna med ljus torrpastell och väntar på fler färger för att lägga på lite mera torrpastell i ljusa toner. Vägkanterna har fått en sträng med grön turf och utanför turfen har jag limmat gräs mha Noch Gras-Master. Gräsytorna kommer att få en ny omgång med längre gräs i en annan ton.

 
Stubbar runt spaningsradar för att visa på röjning för radarlob. Jag började utläggning av markvegetation i mitten på dioramat för att inte behöva sträcka mig över träd.

 
För björkar och andra typer av lövträd i dioramat har jag plockat fram en gammal låda Noch Naturbäume (art nr 23100). Efter lite rensning har jag målat stammen och sen sprayat växten med utspätt vitlim (ca 1:8) och strött på löv Naturex F från firma Polak (art nr 2853 och 2873). När helt torrt har jag säkrat löven genom att spraya fixativ på hela lövverket. Jag hittade dessutom två lådor med samma typ av växt som redan hade fått ett lövverk. Dessa var gjorda med två andra typer av ”löv” så nu blir det minst tre olika typer av lövträd i dioramat.

 
Vägarna ska vara kantade med gräs och grästuvor. Ena vägen ner till strandängen får en sträng med högt gräs som görs med Noch 6 mm vildgräs (art nr 07100). För att fästa det elektrostatiska gräset med min Gras-Master använder jag Noch akryllim (art nr 61131) som inte torkar på ytan utan behåller sin kladdighet så man kan jobba med lite större ytor utan stress. Överskottet med elektrostatiska gräset dammsuger jag upp med en strumpa för dammsugarmunstycket så jag kan samla upp allt gräs som inte sitter fast.

 
I ett sent skede kom jag på att det behövs massor med enar för att efterlikna Roslagsnaturen. Då jag siktade på att göra mer än 35 enar så tog jag bara tandpetare och trädde på Woodland Scenics foliage clusters medium green som jag limmade fast med vitlim med ca 10% vatten och någon droppe diskmedel. Jag fäste upp bitar av foliage clusters i flera omgångar med min vitlimsblandning. Tandpetaren målades grå och några enar fick en dusch av brun färg för att likna torra delar av enbuskarna.