Personbilar troppchef, Volvo PV544, Raptg 915

Troppchefbil

  

Jag har inte identifierat vilken modell som finns på bilden med kolonnen av radartroppens fordon. Det kan vara en Volvo, men det skiljer sig på en del saker på de bilder på Volvobilar jag hittat. Hur som helst så finns ingen av dessa som modell i skala 1:72 så jag har fått ta en modell som har ett liknande utseende, US Army Staff Car från ACE.

  

Ett minimalt antal delar gjorde att bygget var snabbt avklarat. Lite finspackling och primer för kontroll av ytan. Sen lade jag på blank svart Hu 21 i två lager för en perfekt yta. Den stora utmaningen var att få till kromlister och andra kromade detaljer. Första gången jag använde Alclad färg. Det gick bra med att lägga på ett skikt. Jag visste att Alclad är känslig och man får inte ta på eller gnugga på ytorna när de är torra för då ”skaver” man lätt bort färgen.

Komplettering med backspeglar, bakljus och regskyltar så var bilen klar. Även detta fordon får klara sig utan rutor.

  

 

Volvo PV 544

  

Volvo PV 544 blir den enda 3D-printade komponenten i dioramat. Jag tar med den mest för jag tycker det var så kul att hitta den i skala 1:72. I H0-skalan 1:87 finns det en hel del svenska fordon men det är mycket tunt i 1:72.

Bilen kommer från Shapeways som har en Market place, där man kan beställa printade modeller. Jag har stora problem med sökmotorn och dess filter på hemsidan. Skala 1:72 finns inte listat men ändå finns skalan att beställa.

Med lite puts av ytan är den klar för ett lager primer. Bilen kom i ett enda block och jag har funderat på hur jag ska måla insidan. Fick tipset att sänka ner hela modellen i färg! Inte helt lätt att penselmåla säten och ratt. Till slut blev det penselmålning av insidan med ganska flödigt av färg i två omgångar. Ser inte så vackert ut från utsidan men betydligt bättre på insidan.

 

Jag hade lite för bråttom med att måla utsidan och glömde detaljering med speglar, blinkers och mörkerljus. Men det gjorde inte så mycket då jag inte var nöjd med färgen (grön Humbrol 252 med några droppar brun nr 3) då den blev för mörk. För många droppar brun. Det verkar som färgen torkar långsammare på den 3D-printade ytan än på formsprutad styren. Jag tvättade av modellen noggrant med diskmedel och tandborste efter putsningen så det borde inte vara någon rest på ytan. Får se första lagret med grön färg som primer.

Under tiden färgen får torka ordentligt så klipper jag ut och filar till rutor då det ser bättre ut än att bara lämna öppet. Det blev inget toppresultat och jag borde backat igen. Men nu får den vara och det trevliga är att ha med en PV 544 i skala 1/72. Har inte sett någon annan som publicerat bilder på denna modell.

         

 

 

Radiopersonterrängbil 915 (Raptg 915)

En fin klassiker med många bevarade exemplar både på museer (bilden ovan från Arsenalen) och hos privatsamlare. Tom på museum i Tyskland har jag sett bilen. Är inget fordon som ingick i PJ-21/R troppen eller ens i Flygvapnet. I mitt diorama ska den passera på vägen nedanför den höjd där troppen är grupperad. Utan radioutrustning är benämningen TP21.

  

Modellen kommer från Daedalus Models och är i skala 1:76. Jag störs inte av mindre skillnader i skala då de flesta har svårt att med ögonen se avvikelsen. Har fått bilen som pris i modelltävling och vill fylla mitt diorama med så mycket detaljer som möjligt.

Resinmodellen kommer som en klump och jag har fräst ur mycket resin för att minska vikten. Risk att tyngre modeller lossnar vid hantering av dioramat. Antennerna gör jag av rak 0,2 mm nickel silver-tråd från Albion Alloys Ltd. Längden på antennerna har jag fått från en avståndsbild på förebilden med en längdreferens.

Fönsterrutorna simuleras med mörkt mörkblå Hu 15. Jag har använt tekniken tidigare och tycker den är ”good enough” på lite avstånd som i ett diorama. Färgen på bilen är Hu 117.