Cig-760 Centralinstrument 760


På bilden finns en Cig 790 som bl a känns igen på antennerna. Annars skiljer det utseendemässigt mycket litet mot Cig 760.


Jag har ett mycket bra underlag med måttsatta ritningar att utgå ifrån. Dock är de av typen översiktsritningar och många detaljer är svåra att tolka.


Bygge av två st Cig-760 blir ett sommarprojekt 2018. En Cig får behålla ram med hjul under i transportläge och den andra placerar jag på stödbenen lite nergrävd för att skapa skydd enligt Anvisning för Pjäsgrupp med 40 mm lvakan m/48. Jag tolkade ritning och bilder fel varför de två första skåpen (bilden) åkte i skräplådan. Tur att inse misstaget på ett tidigt stadium.


Även om det är lite surt att börja om så vet man att man skulle bli missnöjd för all framtid om man inte korrigerar ett större fel som upptäckts. Det är många luckor och kabelanslutningar  på skåpet. Cig-760 fungerade som en form av analog kalkylator för att med många ingångsvärden räkna ut riktning på de två pjäserna för träff.


Infästningen av hjulen är komplicerad, och på Cig-760 i transportläge syns inget av detta så jag gör det bara på enklast möjliga sätt. Avstånd mellan hjulen är för stort (mindre diameter) och jag avser att justera detta lite. (Ursäkta missen i skärpedjup på bilden som beror på ny kamera som jag inte behärskar.)

  
Det finns hur mycket detaljer som helst på förebilden och det gäller att begränsa sig. I dioramat så kommer åskådarna ändå inte att se alla detaljer jag pillar med för mitt eget höga nöje. Framtill på ramen har jag fäst tryckluftslangar (0,3 mm Cu-tråd) och elkabel (0,1 mm Cu-tråd). Panelen på bakändan av skåpet kommer inte att synas då det ska vara en presenning runt om som skydd och för mörkläggning.

  
Nu har jag kommit till den Cig som ska stå på stödbenen och vara lite nergrävd. Jag har gjort lite detaljering nertill på baksidan för att kunna vika upp en flik av presenningen så att benen på de två operatörerna syns. De anslutna signal- och elkablarna är gjorda med 0,2 mm Cu-tråd. Sent omsider upptäckte jag att en lucka/intag saknas på övre delen, men det är inga problem att limma dit den senare.


Det är många mycket små detaljer som man lätt bockar eller tappar när man hanterar modellen. Alla mindre justeringar gör jag precis för målningen.

  
Ramen som bär själva skåpet kommer jag att placera en liten bit bort från den nergrävda Cigen. Hjulen är inte fastlimmade vilket gör att de står lite snett. Ramen med alla detaljer skulle jag kunna jobba med hur länge som helst men avbryter när jag nått en slags (good enough status). Hjulinfästningen är förenklad jämfört med hur det  ser ut på bilderna. Mycket försvinner när alla detaljer får den olivgröna färgen som användes i försvaret på 60-talet. Även om jag tänkt måla i en ganska solblekt ljusare variant. Splinterkamouflaget kom efter 1967 som jag avbildar i mitt diorama.

  
Mekanismen för antennen till målföljningsradarn är ganska pillig och tog lång tid att få ihop. Det rör sig om ett drygt 50-tal delar. Jag testade alla bitar som rörliga innan jag limmar i en fast vinkel.


Nu återstår bara den mest kritiska och svåraste delen. Parabolantennen.

Jag har testat lite olika tekniker att få fram en parabol med ungefär rätt rundning och en illusion av tunna rör. Ett etsark utformat som ett nät visade sig vara för styvt att forma som en parabol. Försök att värmeforma tunn plastfolie har inte krönts med framgång då jag inte har haft koll på typ av plast och därmed rätt temperatur. Det måste vara en typ av termoplast (akryl, styren, m fl). OH-film jag testat har inte varit termoplast (polyester?). För blisterförpackningarna hittade jag inte rätt temperatur.

Jag var nyfiken om det gick att köra med pappersnäsduk och vitlim. Ger ingen illusion av genomsläpp vid målning.
Sen testade jag att göra en ring av 0,5 mm styrenrod och sen limma 0,3 mm styrenrod på plastringen mha styrkulan från en mus. Gummit gör att det går att få de tunna styrentrådarna att ligga parallellt och inte glida ner. När jag lossade den limmade parabolen så visade det sig svårt att få bort gummi som fastnat, trots att jag sprejat med släppmedel. Sen visade det sig att den 0,5 mm tunna ringen i plast inte höll emot utan parabolen fick formen av en ellips.


För att få en stabil ring som håller sig rund ring har jag lött ihop en 0,5 mm ståltråd (grönlackad på bilden). Att limma med  0,1 och 0,2 mm Cu-tråd visade sig för svårt. Fastnar inte tillräckligt snabbt med limmet och jag orkade inte hålla stilla tillräckligt länge.

  
Så, min lösning blev att att använda 0,5 mm ståltråd och limma 0,3 mm plastrod med stålkulan som hjälpmedel. Blev inte lika snyggt som med gummikulan men har kommit till ett stadium där jag inte kommer på någon annan lösning.
Den tjocka ringen går inte att trolla bort men möjligtvis kan jag bli lite bättre på att limma dit de 0,3 mm tunna styrenprofilerna  på Cig nr två. Övningen visar dock att det går att göra en rak radarantenn som PS-14 med 0,3 mm profiler ganska bra. Kommer i mitt nästa diorama med en PJ-21/R gruppering.

  

Det känns alltid bra när man kommer till målning av scratchbyggda modeller. Det är på något sätt då man börjar se hur det kommer att ta sig ut. Målningen är gjord med Humbrol 117 med några droppar av blank brun nr 10 och flera droppar av blank vit nr 22.

  
Bilden till vänster visar hur de två operatörerna sitter på ett grupperat centralsikte. Bilden till höger har presenningen kommit upp som både skyddar operatörerna mot vädrets makter, men också mörklägger instrumentpanelen.


Bilden visar intrumentpanelen på Cig 790 men det skiljer inte så mycket mot Cig 760 för att få en uppfattning om behovet av skydd för operatörerna.


Det grupperade centralsiktet ska vara nedsänkt och skyddat av en liten vall i dioramat. Presenningen är gjord av silkespapper som jag penslat med utspätt vitlim. När torrt har jag penselmålat presenningen med tunn grön färg.


Cig nr två är under gruppering och här har man inte ännu dragit bort chassit. På det flesta bilder jag har så står siktet på detta sätt vid fredsmässiga övningar. Det verkar också som man gärna ”gläntade” på presenningen för att ha direkt optisk kontakt med personal i närheten.


Båda Cig 760 är slutligen lackade med ett lager matt Humbrol klarlack.