Pansarbil m/41, Den Bels Models

Det blev bara 5 st som kom i tjänst i Sverige under åren 1941-1956.
Jag kan konstatera att resingjutningarna inte är så bra och kräver en hel del fix för att uppnå en ”good enough” nivå. Modellen i skala 1/72 kommer från Nederländska DenBels Models och är köpt från Black Lion Decals. Det finns även en modell av Pansarbil m/41 hos Rebell Hobby, men den är i skala 1/76 och jag vill gärna att mina temasamlingar ska ha samma skala.

Enda förebilden i Sverige finns på Gotlands Försvarsmuseum, men det exemplaret kommer från Irland i en bytesaffär. Den har kvar sin Irländska målning och skyltar så man får titta på gamla sv/v bilder för att få en uppfattning om hur den svenska målningen såg ut.

 

Modellen från  DenBels Models har dekaler för nr 948 men jag fastnade för en annan målning som har nummer 958. Det är en utmaning att jobba med airbrushen på mycket nära håll med lågt tryck och kraftigt utspädd färg. Det ville inte sig riktigt på slutet med min gröna färg Humbrol 131 utan det blev ett stopp i sprutan med ett ”splash” över fotsteget. Bara att börja om med grundfärgen Humbrol 26.

 

Gjutningen av banden hade mycket över att önska så jag utnyttjar min artistiska frihet och gör modellen utan monterade band på sidan. Det finns ju heller inga monterade bandlänkar på min förebild. Jag är lite frågande inför bristen på antenn på den här bilen. Jag har inte hittat en enda bild på nätet med en synlig antenn?