Elverk 50 kVA och 25 kVA

Bygge av 4 st Elverk 50 kVA

Jag har funnit det svårt att hitta elverksförebilder på museer för mina byggen. Jag misstänker att det är lätt att sälja elverk med förtjänst vid avveckling av förband och man därför inte sparar dessa i magasin. Till varje m/48 pluton så ingick det två st 50 kVA elverkskärra. Vad jag förstår så kunde ett elverk driva två kanoner och centralsiktet och det andra stod som reserv.

 

 

Jag har hittat bilder (ovan) på lite olika modeller av luftvärnets 50 kVA elverkskärror och jag bestämde mig slutligen för att bygga en som jag fick tag på en beskrivning till. Elverkskärra 50 kVA. Det finns både bilder och mått i beskrivningen (M7786-004450) som ger ett bra underlag för mitt scratchbygge.


Min förebild till elverkskärra 50 kVA.

Elverkskärran är en kraftig pjäs som väger över 3,7 ton, har en diesel på 68 hk som förbrukar 12 l/h vid full last.

 
Skåpet är uppbyggt på 1,0 mm Evergreen styrenskivor. Det rundade taket bygger jag initialt upp med runda profiler med olika diameter. Efter en lätt slipning av profilerna så vidtar spackling (Tamiya Putty) och slipning ett flertal gånger tills jag blev nöjd med lutning, rundning och yta.


När jag bygger flera av en modell så gör jag alltid en märkning för att kunna hålla reda på varje individ. Hjul till äldre förebilder är alltid ett problem och här får man leta på hela nätet och i slutändan kompromissa en del. De hjul jag till slut hittade (från Model-Miniature) ser inte exakt ut som förebildens, men har den rätta äldre utformningen. Det som avviker mest är att de är för tunna jmf med förebildens.


På ett sent stadium bestämde jag mig för att göra två av de fyra elverken med öppna luckor och lite detaljering inuti. Det är alltid lite krångligare när man kommer på sånt för sent, men det gick hyfsat att måla på insidan och stoppa in olika komponenter. Ett elverk har två öppna luckor så både motor och elpanel syns och det andra en lucka vid elpanelen. Underredet får ingen detaljering.


Gallret för kylluft gör jag med ett nät (nylon avsett för filtrering) som jag sparat i ”bra att ha lådan”. Jag lade på ett lager svart färg innan jag limmade dit nätet. Här syns också avbärare på sidorna som är gjorda med 0,6 mm ståltråd. På baksidan gick det att böja 0,5 mm styrenprofil som kofångare.

 
Luckhandtagen är gjorda med 0,3 mm ståltråd. Draget är gjort med runda profiler precis som på förebilden. Dragöglan är utbytbar för att kunna anpassas till krokar på olika dragbilar. Handbromsen sitter också på draget. Elverkskärran nivelleras med två stöd framtill och ett stöd bak som regleras med vev.


Målad, vädrad och med reflexer runt om.

 
Detaljeringen kommer kanske inte att synas så mycket när kärran är utplacerad i dioramat. Men som de flesta modellbyggare tycker jag det är roligt att veta att det finns. Elkablarna kommer att försvinna ner i gräset i dioramat.


Alla fyra 50 kVA elverkskärrorna klara med olika vädring. Två st med nerfällda stödben för nivellering ska föreställa i drift eller driftklara, och två st är under etablering på övningsplatsen.

 

Bygge av Elverk 25 kVA


Spaningsradarn PS-04/R klarade sig på ett 25 kVA elverk. Bilden på 25 kVA elverkskärran är från Lv3 museum och är det enda bildunderlag jag lyckats hitta. Den tycks inte finnas på något museum eller magasin i Sverige. Detta innebär att jag fått göra lite antaganden om utformning på fram och högersida.

  
Jag hade tyvärr lite problem med automatiska skärpeinställningen när jag tog bilderna på den omålade kärran. Upptäckten gjordes efter målningen. De som är uppmärksamma noterar säkert att jag tagit mig lite artistisk frihet och gjort gallret lite större. Känner ej till om det är luftintag eller har annan funktion.
Du noterar säkert också att jag använt plåt (från tandkrämstub) för att göra stänkskydden över hjulen.


Här har jag gått direkt på målning med gröna färgen utan att först grunda med ljusgrå primer. Min gröna nyans har jag gjort genom att utgå från grön Humbrol nr 76 blandad med ganska många droppar brun Humbrol nr 10 och gul nr 69. Grön nr 76 tycker jag går i ganska mycket blått som inte alls stämmer med min uppfattning på den gröna färg som äldre arméutrustning har.


Efter målning har jag gjort detaljering med reflexer, regnr, reservhjul och anslutit elkabel som ska gå till spaningsradar PS-04/R.

 
På den enda bild av elverkskärran jag har, så verkar den ganska utsatt för regn och sol vilket inte är så konstigt då den troligen stått ute i många år för att hålla igång PS-04/R under utbildningar och övningar. Jag har vädrat kärran med först en mörk wash, och sen har jag tagit riven (mot fin smärgelduk) torrpastellkrita med olika kulörer (mest rostbrun och ljusbeige). Torrpastellpulvret lägger jag på med en ”trubbig” pensel och gnuggar in så det ser ut som rinningar.