Lavetter och robotar

Lavetterna
Från början hade jag inte tänkt göra så mycket åt de lavetter som erbjuds i Airfix byggsats med RB 65. Efter provbygge insåg jag snabbt att det skulle skämma hela dioramat. Här krävdes det total ombyggnad och jag har bara använt själva bottenplattan och sidostyckena från byggsatsen. Resten är scratchbygge med inslag av både trä, metall och olika plastprofiler. Här ser ni nuläget. Ni skymtar också betongplattorna som jag gjort av tunn plywood och plastlist. En av lavetterna ska få lite ”action” med ett pågående robotlyft om du undrar över vinkeln på antennmasten. Övriga 3 ska vara laddade med robot.

Just nu jobbar jag med hydraulkolven och att hitta en lämplig plastslang för robotens AC. Hoppas du kommer att tycka det är lite roligt att följa mitt bygge.

    

    

16/11-09 Arbetet med lavetter och robotar fortsätter
Efter ett litet uppehåll i byggverksamheten pga resor med mera så har jag kommit igång igen. Lavetterna där nästan allt blev scratchbyggt börjar komma in på slutfasen. Återstår AC-slangar som blev svårare att ordna än jag trodde, mera kablar, smådetaljer och penselmålning av detaljer innan de är helt klara. Sista steget blir att limma ihop överdel med underdelen som består av trä.

  

Robotarna
RB 68 har en ”rakare” utformning av noskonen än RB 65 och jag skulle vilja slipa av den rundande formen för att bättre likna RB 68. Efter prov med maskinslipning på min”testrobot” som inte alls gick bra så har jag beslutat att inte ge mig på den operationen. I övrigt är robotarna bara kompletterade med fena på rammotor, zonrörsantenner och det plastskydd som sitter på utblås på rammotor. Plastkonen som ska täcka inblås har jag hoppat över. Jag använder Tamiya maskeringstape i olika bredder, ibland kompletterad med lite vanlig maskeringstape. Vanlig maskeringstape får man dock vara försiktig med då den lätt hugger fast för bra på färgen.

  

6/1-10 Lavetter, robotar och plattor klara
Jul- och nyårshelgen har gett en skön avkoppling med en hel del tillfälle för modellbygge. Av resultatet att döma så har jag kanske inte kommit så långt. Men det beror på att jag ägnat en mesta tiden till att färdigställa flera gamla halv och nästan färdiga VK2-modeller som fyllt hyllorna. Jag behövde helt enkelt plats för mitt RB 68 projekt.
Färdigställandet av robotarna var mest rakt på, med ett visst inslag av massproduktion då jag gör 6 robotar. De 24 startraketerna på bilden tror jag har en total dragkraft på över 260 ton. Den 4:e roboten som ska visa på ett robotlyft har jag inte limmat fast på lavetten.
Det som skapade största problemet var ”slangarna” för AC på lavetterna. Den tilltänkta tunna krympslangen fungerade inte. Efter visst letande hittade jag en tunn mjuk sladd som jag efter vissa problem fick på plats och kunde måla i aluminium för att simulera den metallstrumpa som skyddade slangar och kablar på lavetter.