Kamerabuss Sambandsbil Personbilar Traktor

Kamerabuss

 
Bra bilder tack vare kunniga och hjälpsamma modellbyggare inom IPMS.


På F11 museum finns även en kamerabuss i hangarutställningen.

Ofta börjar jag mina dioramabyggen med lite enklare konverteringar som går fort. Ger möjlighet att tänka igenom hur olika scratchbyggen ska göras. Grunden till kamerabussen är en Wiking VW-LT 28.

Köpte några alternativa VW-bussar innan jag fastnade för italienska glassbilen.

Förutom målning (in och utvändig) och regnr så begränsade jag konverteringsarbetet till backspeglar, takventiler, elkoppling, strålkastare, kofångare (fram) och stänkskydd. Trots att jag nu tagit isär ett antal olika bilar så är det alltid lite test. Det finns modeller med limningar som gör det riktigt pilligt.


Allt isärplockat och klart för limning och spackling av lucka.

 
Den uppmärksamme ser direkt en miss. Kylargallret skulle varit svart.

Bakrutorna sitter för djupt men jag vågade mig inte på att spackla upp eller hälla ett lager resin. Notera den grå och blå  kopplingen för el till höger. Jag har inte fått klart för mig om bussen behövde värme eller något annat som drog el?

 

Sambandsbil

Tyvärr så har jag inte så bra underlag på sambandsbilen. Jag har också blivit osäker på när den kom med i organisationen för Undplut S37. I de skisser jag sett tidigare på Undplut materiel så trodde jag att det var en VW LT som man har byggt ett skåp på. När jag senare hittade en bättre färgbild på sambandsbilen så såg jag att det var en Renault T35. Hur som helst så hittar jag ingen Renault T35 i modell så jag har byggt min sambandsbil utgående från en Herpa VW LT. En riktig skräpmodell med få detaljer.

 
Sambandsbil med nerfälld antenn.

Som vanligt är första steget att plocka isär alla delar. Flera delar var limmade så det krävdes milt våld med skalpell och mejsel för att separera alla delar. Det vågiga taket på hytten ska spacklas och slipas till ett plant tak.


Flaket är bortsågat och det ser mest ut som en hög skräp.

Skåpet till sambandsbilen byggde jag av skivor och profiler (Everegreen) direkt på den gula delen av chassit. Taket på hytten krävde flera omgångar Tamiya Putty spackel och slipning innan det blev helt slätt. Axelbredden bak är ökad mha en ny axel av pianotråd. Backspeglarna tog jag från skräplådan. Nu har jag inte glömt att markera inre backspegeln med färg. Antennens spröt är gjorda av 0,3 mm pianotråd. Det krävdes några försök innan jag var nöjd med borrhålen på 0,35 mm så de var helt centrerade på den 1,0 mm plastrod som sitter överst på masten. Masten är en 0,64 mm plastrod.


Skåpet och hytten klara för målning.

Gul plast är inte så vanlig som inredning så förutom inredning har jag målat insidan på hytten. För att jag själv ska bli nöjd med undersida på chassi har jag målat allt med mörkgrå Humbrol 32. Avgasröret som jag monterat, ska få bli lite rostfärg. Det är förberett för att montera reservhjul på vänstersidan.


På skåpets undersida så finns det en låda och ett trappsteg för att underlätta insteg in i sambandsbilens skåp.

För att skydda inredningar från färg vid målning på utsidan så finns det ett mycket enkelt knep. Knyckla ihop lite silkespapper och tryck in i bilen eller flygplanet. Justera vid behov runt kanterna med en tandpetare så att det inte ligger papper över kanten.


Ett snabbt sätt att maskera inredning.

På de få bilder jag sett på sambandsbilen så har den varit enfärgad. På färgbilden jag hittade så liknar färgen väldigt mycket Humbrol 117. Inte alls så grå eller bruntonad.


Tandpetare och häftmassa är bästa hjälpen vid målning av mindre saker.

Nu återstår några detaljer förutom målning av lampor, reflexer, speglar, mm. Utfällda stödben baktill, reservhjul och kanske lite last på takräcket. Dekaler med regnr sätter jag fast efter att först ha strukit ett lager med blank lack.

 
Jag väntar med stödben bak tills terränglådan är klar. Dekaler med regnr är säkrade med Valejo matt akryllack.

Hoppas på bra väder till helgen för att kunna fota modellerna ute som ger en bättre färgåtergivning och skarpare bilder.


Sambandsbil och personbil ute i solljuset.

Personbilar

Till Undplut S37 hörde två personbilar. Enligt de uppgifter jag fått fram skedde persontransporterna vid Undplut med lite olika fordon för F13 respektive F21. Säkert var det olika vid olika övningar beroende på vad som fanns tillgängligt på körcentralen. För att visa på de alternativ som fanns kör jag både med Volvo 145 och med en VW T2 buss. Jag hade redan två Volvo 145 så jag målar båda vid samma tillfälle. Lyckades hitta en bild på en fd milreg Volvo 145 så helt säkert var de vanliga inom försvaret.

Volvo 145


En gammal trotjänare som kan ha tillhört FV?

Modellerna jag utgick från är Brekina. Ljusgröna med röd inredning som krävde flera lager för att inte lysa igenom. För att inte behöva måla om framlyktor och lampor bak så täckte jag dessa med Maskol. De svartmålade kofångarna som imiterade gummi skyddade jag med 0,7 mm tejp från Aizo.


Den röda inredningen undrar jag var Brekina har fått ifrån!

Man kommer alltid på saker som man glömmer, blir fel eller som kunde gjorts bättre. Ofta tittar man inte tillräckligt ofta på originalet. När jag tog bilderna på de färdiga bilarna noterade jag att jag borde ha satt lite svart färg på inre backspegeln.


Interiör Humbrol 29 och utsida Humbrol 75 med lite olika tillsats av ljusgrått.


Här syns tydligt hur olika färger blir i olika belysning. Solljus ger absolut bästa intrycket.

 

VW-buss


Utgångsmodell av VW T2 inköpt på Tradera.

Jag har fått en hel del rutin på att omvandla fordon från civil till militär modell men det är alltid lite ”trial and error” när man ska ta isär ett fordon. Det verkar finnas otaliga sätt på att låsa fast bottenplattan och fönster till överdelen.
Ratt och vindrutetorkare är penselmålade med svart. Även inredning och bottenplatta är målade för att få bort plastigheten. Även om dessa knappt syns i ett diorama.


Den gröna färgen är blandad med lite beige för att få den rätta bleka tonen. Innan jag satte  ihop bussen så målade jag blinkers och bromsljus samt satte dit regnr skyltar.

Sista momentet är att säkra regnr dekaler med ett lager satin klarlack på hela bussen. Dessutom har jag lackat de blanka däcken med mattlack för att få en mer gummiliknande yta.


Bussen användes bl a för transport av flygförare mellan uppställningsplatta och stabsvagn.

 

Traktor

Jag försöker att skapa mycket att titta på i mitt diorama och till stationskompaniets fordon hörde bl a traktorer. Jag är osäker på vilka modeller som FV använde vid denna tid. Eftersom jag hade en överskottstraktor från Hasegawa (Ford) så har jag modifierat den efter några bilder på svenska traktorer.


Egentillverkad vinsch är främsta modifieringen.


Mörkerljus, avgasrör, varningsblinkers, regskyltar enligt svensk modell.