Uppställningsplatser BAKOM

Utrustning på uppställningsplatser


Såhär ser uppställningsplatserna i Bakom vid ETU ut numera.


Placering av materiel på uppställningsplatta.

BRAGG


Kraftvagn 745 B heter det här beredskapsaggregatet (BRAGG) som förser fpl 37 med både AC och ström före start.

Förebild till flygplan 37 beredskapsaggregat eller BRAGG som det förkortas hittade jag på FV Museum bibliotek. Jag fick bra hjälp och efter lite jämförelser med SH/SF 37 bilder på uppställningsplattor så tror jag att Kraftvagn 745 B kan ha använts. Tillsammans med bilder fanns det lite grunddata som jag kunde kopiera med min kamera.

Aggregatet har både en omformare och AC som drivs av en Porsche-motor. Längd 415 cm, bredd 212 cm, vikt 2300 kg och tillverkad av ASEA.

Med hjälp av andra bilder och filmer där BRAGG:en  skymtat fram har jag fått en hyfsad bild av alla sidor. De enda komponenter som inte är scratchbyggda är hjulen. Jag letar nu efter lämplig slang för AC anslutning till fpl.

I mitt letande efter bilder och data så har jag sett både benämningen startaggregat (STAGG) och beredskapsaggregat (BRAGG), men eftersom det både har AC och startström så är korrekta benämningen BRAGG.


Beredskapsaggregat klara för målning. Brandsläckarna är klara för montering.

Jag har gjort försök att markera ventilgaller som tunna steck mha tuschpenna. Även med finaste spets på tuschpennan blir strecken för grova och ger ingen bra illusion av ett ventilgaller. I stället maskerar jag runt områdena för galler och målar sen heltäckande med en mörkgrå färg. I de fall jag använt en 0,25 mm tjock skiva för att markera galler så krävs det ingen maskering.


Alla ventilgaller markerar jag med mörkgrå färg som jag målar med pensel.

Jag använde existerande små hjul från skräplådan som tredje stödhjul i första monteringen. Insåg att de var alldeles för stora och tillverkade själv mindre hjul från en 3,2 mm rundstav. Att fixa alla detaljer som bakljus. reflexer, handtag, skyltar, brandsläckare, mm tar tid men är roligt jobb. Efter att jag målat modellerna fick jag reda på att luckorna på fronten ska vara öppna i driftläge när fpl är anslutet. Bakom luckorna finns mätare och vred för inställning och kontroll av driften. Nu får det vara då det kräver för mycket jobb. Börja från början är ofta enklast.


Här saknas bara AC-slang och elkablar som ska ansluta i svarta fältet under luckorna på fronten.

Pugg


FV pumpaggregat (Pugg) som användes från 50-talet ända in på 90-talet.

För bygge av Pugg så använder jag Maestro Models Set MMS7201. Mina två Puggar blev över från Rb68 dioramat då jag bara behövde rulltankarna. Byggsatsen är gjuten i resin och det var en hel del jobb med att rensa och justera alla mycket små delar från gjutskägg. Dessutom var det en hel del hål efter luftbubblor som krävde spackling. Vissa delar som inte var helt utfyllda vid gjutningen har jag ersatt med profiler i styren. Dessutom har jag använt tunn (0,25 mm) styren i.st.f. de tjockare reflexerna och stänkskydd i resin. Som en test har jag gjort handtagen på en Pugg av 0.25 mässingstråd och det blir bättre än de gjutna i resin.


Jag har gjort lite extra detaljering enligt den Pugg som står på F10 museum.

I mitt tycke är det en ganska svårbyggd byggsats med osäkerhet på exakt placering och vinklar av alla delar då det bara finns bilder att studera. Jag rekommenderar att studera bilderna noga och sen torrpassa de bitar som ska limmas mot varandra. Speciellt slangen på inloppssidan så inte pumpen kommer för lågt. Jag har dessutom problem med formen på gjutna slangen då den ska ansluta till fasta rulltankar. Har försökt att böja slangen efter uppvärmning i kokande vatten.

Jag har bilder av tre olika (Photobucket, F10 museum, Aeroseum i Göteborg) puggar och de visar att de kunde se lite olika ut i olika versioner.


För att säkerställa att alla luftbubblor är spacklade så la jag på ett lager primer.

Det kanske inte syns på bilderna men jag har borrat hål och limmat fast en 0,25 mm tråd vid alla ställen där slang ska anslutas för att göra anslutningen starkare och lite justerbar vid kommande limning.

Mycket smått på varje Pugg som är penselmålat. Skylten på toppen av tryckkärlet är målad mha maskering med 0,4 mm bred tejp. Text är imiterad med mycket svaga tryck med en smal tuschpenna (märkt 0,05 mm). Den gula dekalen sitter på en skylt som jag gulmålade först. Underliggande färg påverkar ofta dekaler med ljusa färger. Som avslutning har jag lagt på ett skyddande lager satin klarlack. Slangar kommer till när det är dags att placera alla komponenter på uppställningsplattan.

På bilden syns de påbörjade arbetet med rulltankarna. Fyra ställningar är klara och grundmålade.


MC77 står det skylten. FV standard jetbränsle. Viktigt att inte förväxlas med bensin till kolvmotorflygplan.

Luft och syrgastuber med kärror

Förebild till luft och syrgastuber tog tid innan jag hittade på F1 museum. Jag känner ej till om det var skillnad mellan luft och syrgas så jag använder samma förebild. Har inte koll på vad som finns i de två lådorna men antar den ena bara är för att skydda manometrar och i den andra bör det finnas slang. Vid ETU basen fanns det en anläggning vid UOM för produktion av syrgas.


På olika flottiljmuseer hittar man olika förebilder. Här ar det F1 museum på Hässlö.

Såhär små komponenter med smala rör är svåra att scratchbygga  och det underlättar om man har något att utgå från. Jag hittade en äldre typ av kärra för brandsläckare från Brengun (art nr BRL72012) som jag köpte via Hannants. Hjulen till kärran som jag inte använde skulle vara perfekta som utgångskomponent för kabelrullar till Rb68 dioramat. Efter att ha bockat till fotoetsen så var det bara att såga, slipa och skära till resten av delarna från olika styren profiler. Hjulen gjorde jag genom att limma fast en axel på större hjul och sen slipa ner till en mindre diameter mha min Dremel och en fil. För limning av plast mot mässing använde jag snabblim (cyanoakrylat).


Kärror klara för målning.

Kärra och tub ska ha olika färg och för att dölja eventuella limfogar och limkladd efter målning så fäster jag den övre lådan i ett hål i gastuben med lilla tappen som sticker ut. Som syns på förebilden så ska det till en hel del små reflexer och gula lappar som kan vara riktigt svåra att få snygga. Lapparna fixar jag genom att skära till en gul enfärgad dekal med skalpellen. Orangeröda reflexer målar jag efter maskering med 0,4 mm bred tape (Aizu).


Maskeringstape för målning av reflexer applicerad.

För att de små dekalerna inte ska lossna så lägger jag på ett lager klarlack med pensel direkt efter applicering. Dekalerna trycker jag först dit helt löst med en Tops när de kommit i rätt position. Vagnarna med tub är väldigt små i skala 1:72 och då föredrar jag att inte använda matt lack.


Här återstår bara ett lager klarlack satin.