Tält Bodar Kringutrustning Soldater

Förläggningstält

Jag nöjer mig med tre tält i dioramat. Enligt den F-tabell jag hittat så var det ca 230 man i ett helt Lv-kompani så det fanns betydligt fler tält.

 
Material för att göra tält. Tillkommer bara utspätt vitlim och färger.

På mina sidor med bygget av Undpluton S37 och Robot 68 dioramat så finns beskrivning av hur jag gör tälten. Eftersom detta diorama har sin förebild från 1967 så är tälten av äldre modell och ganska gråa och slitna. Kanske ända från 40-talet.


Tälten kan bli lite olika från gång till gång beroende på hur jag lyckas med att limma fast tårtbitarna med pappersnäsduk. Det är lite ”pillgöra” då det gäller att klippa ut tårtbitarna ganska exakt och sen ta bort ett av de tre skikten med papper. På dessa äldre tält har jag inte använt någon tvärslå i plast och låtit duken vara ganska skrynklig. Sista momentet är silvermålning och lite sotning av skorstenen.

Bodar och hemlighus


Strandbodarna är gjorda med Northeastern träflak ”plank” 1,6 mm. På baksidan har jag limmat tändstickor som förstärkning i hörnor och på tvärs mot ”plankorna” så de inte ska slå sig när jag limmar och målar bodarna. På taken har jag limmat smärgelduk 240 för att imitera takpapp. Låsbygel är gjord med tillklippt tubplåt.


Bodarna är penselmålade med Humbrol lackfärg, (röd med tillsats av brun samt svart med några droppar vit). Vädring är gjord med torrpastell som sen är täckt med Humbrol mattlack. Grunden är 3 mm björkplywood.

Inget diorama utan hemlighus och lite djur i skogen. Självklart ska det vara en soldat som sitter på huset. Hemlighuset är byggt med överskottsdelar av trä från tidigare diorama.

 

Soldater

Något av det svåraste med svenska diorama är att hitta soldater i 1:72 som kan konverteras till svenska soldater med svenska uniformer, hjälmar och vapen. Här måste man kompromissa mycket och man får ta vad man hittar. Nästan allt modellbygge skänker glädje, men det finns något jag avskyr. Att rensa figurer i mjuk polyetenplast från gjutskägg!

 
På den högra bilden är det figurer i de tre stadierna: klara mattlackade, lackade med hudton och pågående penselmålning med olika färger.

Då det handlar om relativt många figurer på mina diorama kör jag en lite ”quick and dirty” metod i dessa steg:

  • Vid behov limning av armar , ben huvud för att ändra själva figuren.
  • Rensning av gjutskägg och delningslinjer med nytt skalpellblad.
  • Borra hål i fot eller bak och tryck in kort bit pianotråd för att kunna hantera och sätta fast i cellplast.
  • Airbrushmålning av hela figuren med hudton. Bäst är att använda en akrylfärg om figuren är gjord i polyeten, men jag tar oftast och blandar några av de Humbrol lackfärger jag har i färglådan.
  • Penselmålning av uniform, hår, skor, vapen, etc, med Humbrol lackfärg.
  • Blaska på en wash med liten klick mörkbrun oljefärg löst i balsamterpentin.
  • Airbrushmålning med matt Humbrol klarlack
  • Utsortering av de figurer jag inte tycker är OK att ha med i dioramat.
  • Placering i grupper för de olika moment/händelser jag vill skildra i dioramat.


Figurerna klara för sortering i grupper och utplacering i dioramat.

  
Lite olika figurer utplacerade i ”scener”.

 

Kringutrustning

Det finns en hel del detaljer som tillkommer t ex målutpekare (bilden nedan), träställningar för byte eldrör, massor med lådor, mm.