Tält Bodar Kringutrustning Soldater

Förläggningstält

Jag nöjer mig med tre tält i dioramat. Enligt den F-tabell jag hittat så var det ca 230 man i ett helt Lv-kompani så det fanns betydligt fler tält.


Material för att göra tält. Tillkommer bara utspätt vitlim och färger.


På mina sidor med bygget av Undpluton S37 och Robot 68 dioramat så finns beskrivning av hur jag gör tälten. Eftersom detta diorama har sin förebild från 1967 så är tälten av äldre modell och ganska gråa och slitna. Kanske ända från 40-talet.


Tälten kan bli lite olika från gång till gång beroende på hur jag lyckas med att limma fast tårtbitarna med pappersnäsduk. Det är lite ”pillgöra” då det gäller att klippa ut tårtbitarna ganska exakt och sen ta bort ett av de tre skikten med papper. På dessa äldre tält har jag inte använt någon tvärslå i plast och låtit duken vara ganska skrynklig. Sista momentet är silvermålning och lite sotning av skorstenen.

Bodar och hemlighus


Strandbodarna är gjorda med Northeastern träflak ”plank” 1,6 mm. På baksidan har jag limmat tändstickor som förstärkning i hörnor och på tvärs mot ”plankorna” så de inte ska slå sig när jag limmar och målar bodarna. På taken har jag limmat smärgelduk 240 för att imitera takpapp. Låsbygel är gjord med tillklippt tubplåt.


Bodarna är penselmålade med Humbrol lackfärg, (röd med tillsats av brun samt svart med några droppar vit). Vädring är gjord med torrpastell som sen är täckt med Humbrol mattlack. Grunden är 3 mm björkplywood.

Inget diorama utan hemlighus och lite djur i skogen. Självklart ska jag ha en soldat som sitter på huset. Hemlighuset är byggt med överskottsdelar av trä från tidigare diorama.

 

Kringutrustning

Fortsättning på mina byggen följer (2020-07-05).

Det finns en hel del detaljer som tillkommer t ex målutpekare (bilden nedan), träställningar för byte eldrör, massor med lådor, mm.

 

Soldater

Något av det svåraste med svenska diorama är att hitta soldater i 1:72 som kan konverteras till svenska soldater med svenska hjälmar och vapen. Här måste jag kompromissa med vad jag hittar. Vi får se vad jag kan åstadkomma till detta diorama.