Radartropp PJ-21/R med LS

PJ-21/R dioramat är bara påbörjat med ett fåtal komponenter. F.n. (våren 2021) jobbar jag inte aktivt med dioramat.

Jag har nu på påbörjat mitt 5:e diorama med viss personlig anknytning. Jag fick under min utbildning på F2 Hägernäs 1970-71 under en vecka agera radarobs på en grupperad PJ-21/R tropp i norra Uppland. Detta bygge är ett av de få där jag direkt kan säga när jag bestämde mig för att bygga dioramat. Vid Flygvapenmuseum Motorlördag 2018-05-21 fick jag tillfälle att se resultatet av renoveringen av Indikatorvagn DU5 och Spaningsradar PS-141/R. Eftersom jag hade några GMC lastbilar i stashen så såg jag direkt vad jag skulle kunna göra med dem.

FV köpte ett 30-tal PJ-21 system under 50-talet som spreds till många flottiljer över hela landet. Flera PJ-21 monterades som fasta stationer, men jag kommer att bygga den rörliga PJ-21/R troppen som som indikeras med /R. Ganska omgående bestämde jag mig också för att inkludera en LuftbevakningsStation (LS) . Den kommer att bestå både av tornet och en barack som jag har lite bilder på.

Det har inte varit helt enkelt att få reda på vilka fordon och övrig materiel som ingick i en PJ-21/R tropp men jag har utgått mycket från boken ”Kalla krigets luftförsvar av Bernt Törnell och Alf Kling.” När jag tittar på bilder från övningar verkar det som personal och materieltransportfordon kunde variera lite beroende på vad som fanns tillgängligt på Körcentralen. I listan på sidan PJ-21/R tropp gruppering så ser du vad jag i nuläget planerar att inkludera i dioramat. Jag har inte satt något exakt år för dioramat, men tidigt/mitten 60-tal kan nog passa med de bilar jag inkluderar. Skalan är given med GMC-lastbilarna, 1:72. Mer om förebild och använd modell vid respektive byggbeskrivning.