Radartropp PJ-21/R med LS

Jag har nu på påbörjat mitt 5:e diorama med viss personlig anknytning. Jag fick under min utbildning på F2 Hägernäs 1970-71 under en vecka agera radarobs på en grupperad PJ-21/R tropp i norra Uppland. Detta bygge är ett av de få där jag direkt kan säga när jag bestämde mig för att bygga dioramat. Vid Flygvapenmuseum Motorlördag 2018-05-21 fick jag tillfälle att se resultatet av renoveringen av Indikatorvagn DU5 och Spaningsradar PS-141/R. Eftersom jag hade några GMC lastbilar i stashen så såg jag direkt vad jag skulle kunna göra med dem.

FV köpte ett 30-tal PJ-21 system under 50-talet som spreds till många flottiljer över hela landet. Flera PJ-21 monterades som fasta stationer, men jag kommer att bygga den rörliga PJ-21/R troppen som indikeras med /R. På flera grupperingsplatser byggde man fortifikatoriskt skydd men mitt diorama kommer att vara utan värn. Ganska omgående bestämde jag mig också för att inkludera en LuftbevakningsStation (LS) . Den kommer att bestå både av tornet och en barack som jag har lite bilder på. Syftet är att visa viktiga insamlande komponenter till Stril 50 systemet.

Det har inte varit helt enkelt att få reda på vilka fordon och övrig materiel som ingick i en PJ-21/R tropp, men jag har utgått mycket från boken ”Kalla krigets luftförsvar av Bernt Törnell och Alf Kling.” När jag tittar på bilder från övningar verkar det som transportfordon kunde variera beroende på vad som fanns tillgängligt på Körcentralen. I listan på sidan med gruppering så ser du vad jag avser att inkludera i dioramat. Jag har inte satt något exakt år för dioramat, men tidigt/mitten 60-tal kan nog passa med de bilar jag inkluderar. Skalan är given med GMC-lastbilarna, 1:72. Mer om förebild och använd modell vid respektive byggbeskrivning.