Landskap med granar och turf

Ytskiktet på terrängen börjar ta form (28/10-2011)
För att plana ut skarpa kanter från cellplastskivorna samt skarvar med gipsbindan har jag lagt på ett tunt lager med en blandning av lite tapetklister och gips. Tipset att ha med lite tapetklister kommer från en mycket gammal publikation från Märklin. Blandningen har jag rört ut i små omgångar och strukit på med pensel. Betongplattorna har jag sänkt ner i cellplasten genom att skära ut runt om och sen ”riva” bort ett lager med cellplast med ett grovt sandpapper. Kartongskivorna med master har jag limmat direkt på ytskiktet med gips.

 
För att säkra spänningen i staglinorna la jag en liten kartongskiva som distans mitt under mastfoten och sen satte jag en en skruv i varje hörna så att det blev en svag bock neråt mot hörnorna.

Mellanrummet vid betongplattorna har jag spacklat igen då det inte fungerade med att fylla igen med gips. Gipsblandningen var inte så lätt att forma med penseln och riskerade att kladda ned plattorna. Lite märken från spacklingen planar jag ut med ett grovt sandpapper innan jag stryker första skiktet med färg.

Målning av ytskiktet (3/11-2011)
”Skorpan” av tunn gips måste målas innan det är dags för olika typer av strömaterial och gräs. Min tanke var att göra av med gammal väggfärg (akrylfärg) genom att blanda i grönt och brunt pigment. Det gick åt ganska mycket pigment innan färgen hade en mörkare ton och var ganska tjock vid det laget.

  
Efter ha gjort av med min första batch av hemblandad färg så gick jag över till en annan teknik. Jag grundade med väggfärgen så underlaget inte skulle suga så mycket färg. När grunden hade torkat kunde jag tömma gamla småburkar med hobbyfärg från Clas Ohlson och Panduro. Där det ska vara strömaterial tror jag inte att underliggande färg kommer att synas igenom. Däremot räknar jag med att lägga på lite mera färg av rätt ton där det ska bli gräs.

 

Fixa granar (16/11-2011)
Det kommer att gå åt många granar i Grandalen. Billiga granar liknar ofta inte granar. På med utspätt vitlim (snickerilim från Biltema), ca 1:3 lim vatten. Inomhuslim ska synas mindre än utomhuslim säger modelljärnvägskunniga.

  
På med utspätt vitlim (snickerilim från Biltema), ca 1:3 lim vatten. Inomhuslim ska synas mindre än utomhuslim säger modelljärnvägskunniga. Ljusgröna plasttråden lyser igenom på sina ställen. Lägger på ett tunt lager färg när torkat. Lite grått på stammen och rötter som syns får avsluta fixen.

  

Täcka ytan med fine turf (29/11-2011)
Nu vidtar arbetet med att täcka ytan med fine turf. Jag har köpt flera olika färger från Woodland Scenics och Noch för att kunna skapa en yta som varierar med olika typer mark. Mossa, ris, gräs, etc. Jag stryker på vitlim utspätt med ca 1/3 vatten. På sluttningar tar jag limmet direkt ur flaskan för att det inte ska rinna. Jag arbetar med mindre ytor åt gången så inte limmet torkar för mycket.

 
Jag sprider turfen med hjälp av en tesil som jag knackar på. Det går åt mycket turf på en så stor yta men genom att man kan återanvända det som inte fastnat i limmet så kommer man långt även med små påsar.

När limmet torkat över natt så ska överskottet av turf som inte fastnat sugas upp. Jag har hittat en utmärkt dammsugare från Clas Ohlson för detta ändamål. Det är en liten dammsugare som går på 220V och som har ett kraftigt sug. Kostar 249 kr (2010). Dammsugaren har ingen påse utan man får tömma turfen direkt i en plastpåse. Denna turf använder jag igen. Familjen har fått stränga order att inte använda denna dammsugare till något annat.

Placering av alla komponenter (11/12-2011)
Innan jag börjar limma fast tält som ska sänkas ner i ytskiktet så ville jag prova placering av alla komponenter. Än så länge har jag ganska stor frihet med placering av många delar.
Passade på att ta lite bilder så ser du hur det ser ut med bara turf och inga buskar och träd. Jag jobbar inifrån och ut för att inte skada detaljer på yttersidorna. Asfaltvägen med telestolpar tar jag sist.

  

  

Grandalen med radiolänk börjar ta form (30/12-2011)
Mellandagarna har gett behövlig avkoppling och jag har äntligen fått lite kvalitetstid. Dvs tid att bygga. Att fixa en batch granar har tagit sin tid. Fabrikatet på de billiga granarna heter Jordan. Förutom att limma på fine turf har jag lagt på ett tunt skikt med mörkgrön färg och sen har jag säkrat turfen med fixativ från konstnärsavdelningen på Panduro. Är i princip samma innehåll i hårspray förutom tillsats av parfym. Förutom lukten så kan kan det vara dumt att tömma damernas hårspray om man vill behålla julfriden.


Nederdel av stam och rötter har fått lite målning för att dölja den blanka plasten som granarna var försedda med. Alla granar hade fått samma storlek på ”stubbe” med rötter oavsett storleken på granen. Såg helt groteskt ut på de små granarna så jag tog helt enkelt och borrade loss plastdelen. Efter lite justering av höjd med slipskivan och målning blir de utmärkta stubbar i skogen.

  

Innan jag började med att limma fast granarna i Grandalen så skar jag igenom ytskiktet och testade delningen av terränglådan. Det var betydligt svårare än jag trodde och jag fick jobba hårt med skalpell och hobbykniv. Gasbindan i gipset gjorde det inte lättare och det blev lite större skada än jag hade önskat. Hoppas det går att dölja med lite färg och fyllning med turf. När dioramat väl får en permanent plats och inte behöver delas så går det alltid att göra skarven osynlig.


Äntligen dags för att börja fästa granarna i Grandalen rund länkmasten. Jag har med avsikt blandat granar av olika fabrikat för att skapa den variation som finns i naturen. Granar utan fot har jag fäst med outspätt vitlim i hålet (gjort med en spik) och granar med en fot har jag fäst med smältlim. Lite vitlim och turf runt foten har avslutat monteringen. Till buskar använder jag infärgad vitmossa. Skogen ser väl ”ren” ut så jag tänker limma fast stubbar, myrstackar, stenar och liggande grenar som avslut. Stigen med hjulspår efter länkbuss återstår också att fixa.

Övning ger kunskap och färdighet (7/1-2012)
Testade ett nytt sätt att förbättra de billiga granarna och insåg att det är så man ska göra. Spraya med utspätt (ca 1:5) vitlim och sen strö flock på trädet. Inte ”veva runt” i en burk som jag gjorde i första omgången. Den tekniken passar bäst när man ska fästa grövre turf på lövträd med klibbigt kontaktlim (Hob-e-Tac).

  

När jag skulle skapa den lilla skogstjärnen eller träsket och valde ”vatten” ville jag testa två produkter. Woodland Scenics E-Z Water som består av plastkulor som man smälter. Och Woodland Scenics Realistic Water som är en lösning som härdar i luften. Enligt anvisningen skulle kulorna smälta vid 80 grader C och jag försökte använda kokande vattenbad för att vara säker på att det inte blev överhettning. Det fungerade inte alls utan jag fick ställa plåtburken direkt på spisen och dra på upp mot 7 på den 12-gradiga skalan för att kulorna skulle smälta.

Lärdom nr tre var att hela den yta som ska täckas måste bestå av hårt och fast material. Jag hade lite turf runt kanten som jag tänkte skulle täckas med den flytande plasten.  Den porösa turfen skapade problem med luftbubblor. Man måste följa anvisningen till punkt och pricka och hela botten måste vara täckt eller förseglad med torkad färg som är helt lufttät. Det finns enligt anvisningen även en speciell Scenic Cement som man ska försegla färgen med.

Lärdom nr fyravar att plasten inte var så lättflytande och därför inte gjorde en naturlig anslutning till mina flacka stränder och vass. Pga detta gjorde jag misstaget att hälla på för mycket plastlösning så ytan blev högre än tänkt. Kanten runt skogstjärnen har jag nu dolt med gröna växter. När jag ska göra den större sjön med badstrand, brygga och båtar så blir det Realistic Water. Metoden med smält plast fungerar nog bäst med branta stränder och ingen växtlighet.

Vid koktrossen så har jag målat med mörkbrun färg för att skapa intryck av sliten vegetation. Som en stig. Bänkar och bord är fastlimmade med snabblim. Jag avvaktar med att limma fast mattält och övriga komponenter. Lastbilen placerar jag så att fronten syns.

Hemgjord gräsströare (8/1-2012)
Priset på kommersiella gräsströare eller Grassmaster som Noch kallar sin är i kraftigaste laget. Har sett priser på 1800 kr. Tittade på några Youtube-filmer och köpte sen material till ett hembygge. Insektsdödare på Teknikmagasinet 60 kr (troligen inte så många som säljs vintertid men ett ex fanns kvar) och tesil på Biltema 10 kr.

  

Jag var osäker på om polaritet har betydelse för hur gräset skulle uppträda men har anslutit den nedre tråden till tesilen och den andra till spiken med krokodilklämma.

 

Ledningar skarvade, säkrade och fastlödda. Nåja, det kanske kallas kallödning när man ansluter koppartråd till rostfri tesil. Tycker man ska göra saker snyggt och filade ihop en platta att täcka öppningen med. Besvikelsen var stor när min nya ströare var helt död vid första testen. Inte ett livstecken från röda lysdioden. Hade jag lyckats ha sönder någon komponent? Nej, men jag hade lyckats hitta några helt urladdade batterier!

Första test med min nya leksak. Strök ut outspätt vitlim både direkt på målad gips och torkad turf. Det fungerar faktiskt med mitt hembygge, men jag lärde mig snabbt att man måste hålla tesilen mycket nära ytan för att gräset ska ställa sig upp som avsett. Troligen har en kommersiell produkt högre spänning och fungerar bättre. Men för 70 kr så är det inte så illa. En annan sak jag märkte är att underlagets färg måste vara i samma ton då gräset inte täcker ytan lika bra som turf. Nu har jag kortat av spiken så den inte är i vägen. Ett sista tips är att inte vara för snabb med att rycka bort spiken. Verkar finnas lite laddning kvar märkte jag när jag stod i strumplästen på jordade klinkersgolvet 😉

Jag köpte ett sortiment med gräs av olika färger och längd att leka med.