Forts natur med berg, bad, åker och vägar

Centralpunkten i dioramat (15/1-2012)
Helgen har ägnats åt kompletterande inköp av material och själva centralpunkten i dioramat. Och fortsatt plantering av granar över skarven fram till betongplattor och sjukvårdsgruppen. Jag har hittills använt 4 fabrikat på granarna: Jordan (fr Eskader), Noch (flera källor), Heki (flera källor) och Scene Scapes / Bachman (MJ Hobbyexperten). Jag har förbättrat (eller försökt iaf) de flesta granarna mer eller mindre, med flock och färg samt avslutat med Fixativ. Runt lavettplattorna finns det ett fritt område och i kanten har jag avslutat med kortare granar som har växt upp efter en tänkt avverkning. Självklart var det ett större område som var avverkat än som framgår av dioramat. Främst pga brandfaran med krutraketerna. Annars var det inga problem med höga träd nära då elevationen på lavetterna var 34 grader.

Till höger sjukvårdsgruppen med tre man som har ett eget tält och en Volvo Valp. Till vänster syns tältet för vaktgruppen med hundarna. Hundar ingick ej i krigsorg men var med på övningar.

Vägen upp och förbi radarkullen med alla förbandets huvudkomponenter gör jag smalare och mer lik dagens skogsväg vid Grandalen. Med gräs i mittremsan och buskar intill. På gamla bilder är det bara grus på vägen. Då Västra Ed var en övningsplats så förekom det mycket trafik med lastbilar och växtligheten fick aldrig chans att etablera sig efter gjutningen av lavettplattorna.

Verkstadsgrupp, radarkulle och sjukgrupp börjar bli klara (5/2-2012)
Jag jobbar inifrån och ut och nu tycker jag att vägen över radarkullen med planen för elverk mm börjar bli klar. Dags att limma fast alla komponenter. Nu gällde det att lösa utmaningen med slangarna för AC’n. De två tunnare har jag ordnat med en mjuk svart gummislag som jag fått rätt form på mha en ståltråd inuti. Provade lite olika lösningar för den övre grova och kom fram till att Cernitlera nog var enda tänkbara lösningen.

Alla fordon limmar jag fast med cyanolim i gelform. Jag limmar bara däcken för att resten ska tåla lite flex vid transport och hantering. Luftslangarna ska få lite vädring med silver/aluminium färg.

Elverk och rulltank med diesel på plats genom att nosa in släpen. Går betydligt snabbare att lära sig än att backa med släp. Ljudnivån var ganska hög i närheten av elverken. Allt sveptes in under Barracudanät och träställningen över avgasröret skapade distans så inte plasten skulle smälta.

Verkstadsgruppen med expeditionskärra och VW-lastbil vållade inga problem utan det var bara att limma fast fordonen. Gruppen har fått ett eget litet fällbord med bänkar och lite detaljer utspridda på marken. Den bortre lastbilen ska täckas med Barracudanät. Men, jag jobbar fortfarande med att hitta en lösning på detta. Har hittills inte gått så bra.

Till vänster helikoptervy över verkstadsgruppens gruppering. Taket på expeditionskärran skymtar bara bakom stora granen och till höger infarten till verkstadsgruppen.

  

Sjukvårdsgruppen har fått lite bårar och lådor med utrustning.

En bit åker och robotarna på plats (19/2-2012)
Norr om radarkullen breder en flack sluttning med buskar ut sig. På sluttningen ska det stå en Hkp 3 (bygget just påbörjat) som har kommit med ett kretskort till mottagaren i Brr. I hörnan på dioramat ligger en en grusväg och en åker nedanför en inskuren sandbank. Vägen har fått mer gultoning från sanden jmf med vägen över radarkullen.

Jag duttar på färgen på vägen och åkern med en liten finporig svamp som jag drar ur mesta färgen mot ett papper. Jag sprider utspätt vitlim 50:50 med en droppe diskmedel och fine turf 2-3 ggr eller tills jag är nöjd. Turfen som jag suger upp blir bara bättre för varje återanvändning då den blir mer mixad med olika färger. Plogforerna i åkern blev väl stora med våra vanliga ätgafflar. Får satsa på barnbestick till nästa åker.

  

Det hela avslutas med tuvor av gräs längs grusvägen och lite späd grönska på åkern. Ovanför vägen ligger en gammal äppelodling. Det gamla staketet fick jag på köpet i en förpackning med smågranar och tycker det passar ovanför branten.

Nedan är stabskompanichefen på en liten utflykt med Valpen  för att kolla regnr på en bil som enligt uppgift synts åka runt i området.

Nu finns det ingen återvändo. Lavetter med robotar fastlimmade på betongplattorna. Lavetterna bultades fast i ingjutna fästen med rejäla bultar. De kanske hade 50-60 mm diameter så mina M1 bulthuvuden är lite väl stora. Det fanns flera typer av utformning på betongplattorna och jag visar de två som fanns vid V Ed.

Här är en av de ”actionscener” som jag planerade från början. Roboten vreds 180 grader från stället på flaket. Sen bultades Rb fast med 2 bultar, och 191-polig kontakt, vågledare från markreferensantenn och AC-slangar kopplades in.

  

Nu är det bara en sak som fattas! Just det, svenska FV-soldater. Det lär inte komma i närtid så jag får helt enkelt konvertera vad som finns i 1:87 så gott det går.

Skogsväg för väntläge klar (26/2-12)
Innan hela förbandet gick in på grupperingsplatsen så gick man in på en skyddad skogsväg några kilometer före slutmålet. Man intog detta väntläge för att förtruppen skulle hinna kontrollera att allt var OK på grupperingsplatsen. Förbandet var uppdelat i två större grupper.

Jag lägger på fine turf på skogsvägen i två omgångar där jag lägger på ett tjockare lager i första omgången. Sen sprider jag ut limmet på större fläckar strör på en glesare omgång med lite mörkare grön färg.

  

För att visa uppställning vid väntläge är jag tvingad att lägga skogsvägen på själva grupperingsplatsen. Skogsvägar som går parallellt med större landsväg tycker jag verkar ganska vanligt (kanske gamla vägen) och minns jag rätt hade vi denna typ av väg vid transport till Alunda från F8.

  

Nu återstår bara lite finputs på skogsvägen innan jag tar tag i berg och badplats vid sjön Ommen. Landsvägen med fälten framför tar jag som siste moment på terränglådan. Jag jobbar parallellt med figurerna och Hkp3.

Berg och badplats (4/3-12)
Första gången som jag modellerar ett berg. Berget är skapat med några lager styroporskivor och sen har jag lagt på ett lager med lättviktsspackel från Biltema. Hittade en lättviktslera Do & Dry hos Slöjd-Detaljer som fungerade utmärkt att trycka fast mot spacklet och skapa bergsformationerna.

  

Som nybörjare att skapa berg gjorde jag två misstag som jag tar med mig till nästa bygge. Jag försökte skapa sprickor redan i den fuktiga leran. Man ska vänta med det tills leran är torr. Det andra misstaget upptäckte jag vid målningen. Nämligen att det är lättare att ha berget löst horisontellt på bordet när man ska pensla på en mörk utspädd wash för att markera sprickorna. Nu rann min wash bara av i st f att samlas och torka i sprickorna.

Efter första lagret ljusgrå färg så har jag ”duttat” på flera olika mörkare färger med en finporig tvättsvamp. Mörkare grå, gul, och olika bruna toner. Jag har tryckt svampen mot ett papper tills den blivit lagom torr och gett ett fint mönster.

Lite grön mossa får avsluta bergsformationen. Sen kommer vi till stranden där det ligger lite grov sand precis i strandkanten. Sen blir det gräsmatta upp mot skogen.

Gräsmattan vid badet ska vara kortklippt så det passar bäst med fine turf med lite olika toner. Här kommer det även att bli lite lövträd och avtryck efter att bilar har kört och parkerat.

Vid badet ska det vara lövträd och jag har provat att använda ett naturmaterial (heter Seeschaum på tyska) från Noch. Använde min egen utspädda (minst 1:5) blandning av vitlim med en droppe diskmedel att fästa bladen (mellangrön från Noch). Säkrar bladen med en dusch av fixativ. Dessa träd blir betydligt luftigare och därmed med naturtrogna än lövträden från Woodland Scenic. Återstår att måla stammarna vita med lite svarta streck för att efterlikna björkar.

Badplatsen klar (25/3-12)

Jag vill i dioramat visa att det fanns ett civilt liv helt nära grupperingsplatsen. Dessutom så fanns det en stor nyfikenhet hos många som ville veta mera.

Vattnet ordnade jag med Woodland Scenic Realistic Water den här gången. Målade med ljusare toner mot stranden och mörkare längre ut för att skapa djup. Vägde av hela dioramat med hjälp av ett litet vattenpass så ”sjön” var hyfsat horisontell. Gjorde en avgränsning med maskeringstape och lackade sen hela ytan och kanten mot tapen med fernissa så det skulle vara absolut tätt. Limmade dit brygga, båtar och lite vass från Noch efter att fernissan torkat. När jag hällde ut ”vattnet” långsamt så hade jag hjälp av en tandpetare att sprida lösningen runt alla saker. Det läckte lite trots min tätning med fernissa men det löste sig med några extra lager maskeringstape ner mot sargen.

  

Realistic Water verkar vara vattenbaserat så vassen som är gjord av papper vek ut sig och står inte så rakt upp som den gjorde från början när den var torr. Näckrosorna av papper hade jag för bråttom att lägga ut på ytan med följd att pappret rullade upp sig. Var bara att ta bort och limma dit när vattnet torkat.

  

Några björkar och två andra lövträd av okänd sort avslutar trädplanteringen på dioramat. Nu återstår bara en detalj och det är förtöjning av båten som ligger vid bryggan. Kanske att jag hinner med ytterligare några cyklar.

Landsvägen (1/4-12)
Landsvägen gör jag lite smalare skalamässigt i dioramat vilket skulle motsvara ca 4,5 m i verkligheten. Grönskan får växa ända in till asfaltkanten. Jag lägger lite mörkbrun färg i botten på dikena för att simulera lite fuktig lera på botten.

Jag tejpade vägbanan för att få en jämn bredd på vägen och en skarp asfaltkant mot vegetationen och diket. Min landsväg får bara skog på ena sidan.

  

Efter tejpning med vanlig maskeringstejp så var det bara att stryka på vitlim och sprida fine turf. Samma blandning som jag använt tidigare.

När jag målar landsvägen upptäcker jag ett stort misstag. Jag har använt en blå vattenlöslig tuschpenna för att markera läget för tejpen. Blyertspennan gav för svag markering tyckte jag och bytte snabbt. Blå tuschen löses upp av vattenbaserade färgen och även efter två strykningar så läcker det kraftigt med blått. Får göra ett försök med att försegla kanterna med en lösningsmedel baserad lack.

  

Den blå tuschfärgen försvinner nästan helt med ett lager grå Humbrol lackfärg. Efter ytterligare en målning med ljusgrå färg har jag ”duttat” på utspädd ljusare grå och mörkare brun färg med tvättsvampen. Samma teknik som när jag målade berget.

Som avslutning har jag lagt på fläckar med mycket mörk brun outspädd akrylfärg som jag suddat till med en trasa. Jag har också skapat lite bromsspår vid korsningarna och ritat tunna svarta streck med asfalt. Vet ej varför det uppstår streck med asfalt på våra vägar men jag tycker de är ganska vanliga. Vid avfarterna till grusvägarna har jag lagt på lite extra med mörk färg.

Avslutande jobb med busskur, bilar, dikesrenar och fält (8/4-12)
De helt raka kanterna på vägen tar jag bort genom att lägga en smal sträng med utspätt vitlim på båda sidor av vägen och strö på jämnt med turf med tesil som ska likna gräs och nerklippta örter. Jag limmar kortare sträckor och strör på turfen direkt  för att inte limmet ska torka för mycket.

På en kortare sträcka av landsvägen har limmat fast lupiner från Noch. Turfen i dikesrenen döljer den plastrundel som blommorna är fästa i. Det var inte ovanligt med kontakter med polisen vid övningar.

  

Fältet på ena sidan landsvägen ska få två olika växttyper. Ena fältet har jag först strött ut en lite grövre turf mha en gammal kryddburk med grövre hål och sen direkt lagt på en finmalen mörkgrön turf mha tesil. Ska se ut som en vall med mest ogräs.

Det andra fältet provar jag också en ny teknik med att först strö lite tunt med en finmalen brun turf och sen grön.