LV-akan m/48

  
Bofors Lv-akan m/48 finns på många museer runt om i landet, den till vänster finns utanför Aeroseum (Göteborg) och den till höger på Lv 3 Museum Norrtälje.

Enligt Wikipedia så kom kanonen i tjänst i svenska armén fr o m 1951. Totalvikten är över 5 ton. Modellen jag bygger är från ett tyskt företag som heter Y-Modelle som gör modeller både i skala 1/87, 1/72 och 1/35. Modellen heter FlaK Bofors 40mm L70 och jag har svårt att på bilder se några större skillnader mot den svenska versionen. Det är en resinmodell och gjutningarna ser ut att vara mycket bra utan luftbubblor. Eldröret är i mässing. Kvaliteten avspeglar sig i priset som är 35 EUR st.


Kanonen kan byggas både i transportläge (marschstellung) och i eldställning (feuerstellung).

Byggsatsen består många små detaljer och det är inte helt enkelt att tyda placeringen av alla detaljer utfrån de små bilderna i byggbeskrivningen. Rekommendationen i  anvisningen att printa ut den på större papper hjälper inte så mycket då bilderna är lågupplösta och blir ganska suddiga i A4. Det gäller att ha tillgång till detaljbilder på förebilden och ta det mycket lugnt med provpassningar.


Jag inledde med att montera underdel (Unterlafette) och lavettens överdel (Oberlafette).

Jag väntar med att montera skyddsskölden som består av tre delar för att kunna komma åt att måla alla delar som ligger direkt bakom. På mina bilder med svenska versionen så finns det en balk med handtag som jag lagt till.


Det är betydligt enklare att använda och limma plastrod jmf med ståltråd. Skarpa böjar kan dock vara lite svårare att få till med plastrod jmf med ståltråd.

Ringarna för laddarna monterar jag med plastrod i.st.f. den ståltråd som medföljer byggsatsen.  Här skiljer det även mot den svenska versionen och det saknas stöd som ska monteras mot skölden när på plats.
Siktena på eldröret är något som jag måste scratcha. Har ännu inte provat hur jag ska göra dessa. När jag är delvis klar med bygget av två kanoner kan jag bara konstatera att det verkligen är perfekta gjutningar av alla detaljer. Inte en luftbubbla. Eldröret i mässing är också perfekt utformat.


Det mesta på kanonen ska målas grönt med bara undantag för läderbeklädnaden på ringarna för laddarna och de två sätena som är svarta på mina bilder med förebilden.

Efter ett längre uppehåll med kanonbygget så har jag äntligen kommit igång och färdigställt mina 4 Lv-akan. Siktena gjorde jag med hjälp av tråd som jag virade runt borrskaft. Hårkorsen är gjorda med tråd avsedd för bindning av flugor för flugfiske. Även om resingjutningarna var mycket bra så har jag fått laga och ersätta några få detaljer. Bl a en av dragöglorna på dragstången har jag ersatt med koppartråd.


Alla delar till en kanon som ska vara grupperad i eldställning. Hjulaxlarna med all delar ligger då separat vid sidan av.

Jag har gjort en hel del extra detaljer som finns på den svenska m/48 versionen från 1951. Bl a de två klubbor som ska användas för att slå ner de 4 jordspetten som ska förhindra att kanonen börjar flytta på sig vid eldgivning. Syns bak på hyllan för laddramarna med ammunition. Det är 4 st patroner i varje laddram.
Bromsljus, reflexer, platta regnummerskylt och hållare för maskeringsutrustning är också tillagt.


Viktigt att göra mycket torrpassningar för att kontrollera att alla extra detaljer passar. Kanonröret ligger helt löst här och kommer att limmas fast med en lämplig elevation.

Fram med dragbil för att torrpassa och få rätt vinkel på dragstången. Något som helt saknades på modellen var tryckluftslangar och elkablar. Jag använder 0,2 mm koppartråd för både de två tryckluftslangarna och elkabeln för bakljusen. Tråden är fäst med 0,1 mm koppartråd som jag gjort halvslag på och säkrat med lite snabblim innan jag klippte av överskottet.


Boforskanonen i transportläge med utliggarna infällda, nivelleringsplattorna uppskruvade och kanonröret säkrat. Det som saknas är en skyddande presenning som låg över kanonen vid transport.

Kanonerna är målade med samma färgmix som Cig 760, dvs Humbrol 117 med några droppar av blank brun nr 10 och flera droppar av blank vit nr 22. Hjul brukar jag måla fälgen först med airbrush och sen använder jag kanten som finns för att penselmåla däcken. På kanonernas hjul fanns det ingen skarp kant utan jag fick skära till masker och airbrusha även däcken.


Man får prova sig fram med inställningarna på skärverktyget. Den blå tejpen jag använder är ”lite low tack” och kommer från Biltema.

Grupperad kanon som i dioramat ska få en skyddande vall. Här syns också de sikten jag tillverkade för att mer likna den svenska versionen på 60-talet.

I dioramat tillkommer det en del mindre detaljer runt kanonen som t ex bockar för byte av eldrör och olika lådor.


Den här kanonen ska ingå i en pågående gruppering som inte är slutförd.


Och fjärde kanonen är i transportläge och körs precis in på sin grupperingsplats.

En liten test med Cig 760 för de grupperade kanonerna.