Robotar och Lavetter

Målning av robotar


Bild 41. Hawk av senare version vid National Militar Museum Nederländerna.

Den för mig enda kända Rb67 som finns utställd är den på bild 3. Det verkar vara ett hop-plock från olika perioder och olika målningar. Enligt uppgift så destruerades Rb67 men det brukar ofta finnas några sparade. Jag har beslutat mig för att ha mina i den tidiga olivgröna färgen med mörkt grönsvart radom som amerikanska Hawk hade. Initialt vid första leveranserna var robotarna vita med svarta fenor.


Bild 42. Alla 24 robotarna rensade, putsade och målade.

Jag kommer inte att använda alla 24 robotarna som jag fått med på köpen av 4 lavetter och 4 robotkärror. Vid en lavett ska det pågå laddnimg med ett knippe om 3 och då blir robotkärran tom.


Bild 43. Maskering för målning av radom.

Montering och målning av lavetter


Bild 44. Danska Hawk med en låda till höger med vilken man kunde manövrera lavetten.

Precis som med robotkärror och robotar så skiljer det sig åt mellan gjutningarna av de fyra lavetterna. Vissa behöver bara rensning av gjutskägg medan en  behövde både lagning med styrenbitar och spackling av luftbublor. Monteringsbilden som följde med byggsatsen var en av de sämre jag sett och utan flera bilder på förebilden går det inte att lista ut var de mindre delarna ska sitta.


Bild 45. Montering av lavett.

Vid torrpassning med de färdigmålade robotarna på lavettens robotstöd så visar det sig att det är lite väl ”tight” mellan vinge/roder och bom (bild 46). Jag skulle inte ha målat robotarna utan att ha gjort denna torrpassning. Nu vill jag inte gärna smala av vinge /roder med slipning. Jag löser problemet med att slipa ner lite på bommen och höjer robotarna något med tunna bitar styren.


Bild 46. Hålet vid utblåset som jag använt för att hantera robotarna med tandpetare kommer att döljas med en bricka precis som på förebilden.

Efter sedvanlig målning av däck och detaljering med lampor, reflexer, regskylt, mm så lägger jag på ett lager satin klarlack. Jag väntar med att limma fast den roterande övre delen med undre delen för att underlätta en lätt vädring av lavetterna.


Bild 47. De två lavetterna som är laddade och klara på södra sidan av dioramat.