Figurer och avslutande arbeten

Figurer (6/4-12)

Svenska soldater i modernare snitt, dvs 1970-80-tal finns varken i skala 1:72 eller 1:87 så jag har försökt att plocka ur lite olika satser från olika tillverkare (Faller, Preiser, Noch, ?) för att få så olika positioner som möjligt.

Nu får jag göra mitt största avkall på att efterlikna verkligheten. Det vapen som FV hade var Ksp m/45 och de figurer jag hittat så liknar vapnet mest en Ak4.

Före målningen sorterade jag upp figurerna i olika typer för att få en uppfattning om hur jag ska fördela dem på olika scener:

 • Sittande (bl a matsalstältet)
 • Vaktsoldater
 • Trafikdirigering
 • Sjukvårdare
 • Kranhantering
 • Övriga

Två MC ordonnanser ingick i varje kompani och de två tyska figurer jag hittat behöver bara lite justering av uniformsfärgen.

Jag saknar två figurer som jag hoppas kunna komplettera med senare och det är kockarna vid koket.

Jag har satt en 0,5 mm ståltråd i foten på varje figur. Borrade med 0,45 mm så gick det att trycka fast ståltråden. Hittade ytterligare omålade ryggsäckar.

 

Figurerna är bearbetade med skalpell för att få bort delningslinjen från gjutningen och lite allmän justering. Vissa figurer är hoplimmade från satser med lösa huvuden och armar. Några figurer är gjutna i vinylplast (?) och de är helt hopplösa att få snygga. Dessutom så fäster inte färger på vinylplast så dessa vill man undvika.

Vid målningen har snabbheten varit avgörande så jag har lagt på den gröna uniformsfärgen först med airbrush. Grundregeln är annars att man ska börja med ljusa hudfärgen och sen lägga på de mörkare. Jag har penselmålat ansikte och händer med Hu 148 som jag tonat lite mörkare med brun färg och några droppar röd färg. Ståltråden i foten gör att jag kan trycka fast figurerna i cellplast efter varje målning.

Figurerna kan man lägga ner hur mycket tid som helst på men jag har bestämt mig för att förutom gröna uniformen bara penselmåla ansikte/händer, kängor, vapen och hjälmar. Plus lite detaljer på trafikdirigenter och sjukvårdare för de är inte så många. Regnr på motorcyklarna ska jag också fixa. När figurerna är färdigmålade så lägger jag på ett tunt lager matt klarlack med airbrush före montering i dioramat.

 

Figurerna på plats (15/4-12)

Det gör väldigt mycket för dioramat att få figurerna på plats. Jag har limmat fast figurerna med cyanolim efter att ha gjort ett mycket tunt hål för ståltråden som jag låter sitta kvar på figuren. Tyvärr har jag inte kunnat lyfta ut dioramat i dagsljus varför det är lite problem med skärpa och skärpedjup vid dessa nära bilder i lampljus.

 

 

 

Vaktbyte vid avsides liggande tält.

Genomgång av alla detaljer (16/4-12)

Som sista moment har jag gjort en översyn av alla detaljer i dioramat. Jag tycker att finishen på detaljerna är viktig och dessutom har dioramat stått utan täckning länge. Jag har:

 • Dammsugit och tagit bort damm på kärr och sjö. Slipat kanten på sjön.
 • Målat lite grönt på den avklippta (blanka) ståltråden som synts på många granar.
 • Tagit bort tunna trådar som fastnat från limningar med smältlim.
 • Båten vid bryggan har fått förtöjning med rep.
 • Kollat att alla detaljer sitter fast med lite lätt skakning upp och ner. (En Telebil satt inte riktigt fast.)

Vad som inte är klart ännu är att jämna till ytterkanten med lättspackel och måla i någon mörk färg. Det finns inte tid till det nu, då dioramat ska transporteras till Robotmuseum i Arboga inför deras 10-års jubileum söndagen den 22/4.