Lastterrängbilar (Ltgb)


Volvo TL31, Ltgb 934 var standard dragbil i olika LV-organisationer. Tillverkad 1956-1962.

De terränglastbilar som var aktuella 1967 var Ltgbg 934 (Volvo TL 31). Sen var situationen att dessa inte fanns i tillräckligt antal för krigsförbanden utan man fick hålla till godo med både inmönstrade bilar och lite äldre mix av de återstående surplusköp som gjordes efter kriget. Bilder på luftvärnsförband under 50-60 talet visar på många olika typer av lastbilar.

Jag skulle naturligtvis helst vilja ha med Ltgb 934 i mitt diorama, men då den inte finns som modell så har jag beslutat att använda olika modeller av GMC terrängbil m/46 (Ltgb 936) som också finns med på bilder från luftvärnsförband. Jag fick en uppgift att GMC-lastbilen användes sporadiskt ända till 1976.


Urvalet på modeller med lastterrängbilar att utgå ifrån är stort.


En GMC lastterrängbil från Lv3 som halkat lite snett.

Jag har valt att använda 3 fabrikat av modeller att ha med som dragfordon i dioramat. Delvis för att det är modeller jag har haft i min ”stash”.
–  Pegasus US Army truck (säljs i fpk om två), 4 st. Har ej winsch
–  Airfix GMC Truck, 4 st.
–  PST GMC CCKW 353 och Studebaker US6 (gjorda med samma gjutverktyg), 2 st.

Pegasus modell kan byggas mer eller mindre OOB (Out Of the Box). Airfix modellen kräver scratchbygge av hytt då de GMC lastbilar som köptes in till Sverige som surplus  försågs med hytt och värmesystem. Jag har sett olika varianter på hytt och de är ganska ”kantiga”. PST modellerna kan också byggas mer eller mindre direkt ur lådan men har möjligheten att ha en öppen motorhuv med synlig motor vilket jag kommer att nyttja.

Jag begränsar antalet lastbilar i dioramat till 10 st trots att det skulle krävas 12 dragfordon för de komponenter som jag har med i dioramat.

Pegasus modell
Den förändring/detaljering jag gör på Pegasus modellen är att lägga till rutor, backspeglar samt små fönster i presenningen. Dessutom byter jag de mycket tjocka stänkskydden till  0,25 mm styrenplast. Vindrutan tillverkar jag av klarplast som jag klipper och filar till rätt storlek för att sen limma fast med Micro Kristal Klear. Sidorutorna löser jag på enklast möjliga sätt med bara Micro Kristal Klear. Inte så snyggt men snabb och enkel  lösning vid bygge av många modeller. I detta fall var storleken på sidorutorna på gränsen till att det fungerade med Micro Kristal Klear.


Pegasus US Army truck är en version utan vinsch och saknar rutor, backspeglar, mm.

Airfix modell
Även om det inte kommer att synas på en fastlimmad bil så kan jag inte låta bli att förbättra underredet. Motorhuven från byggsatsen kan jag använda som den är. Jag gjorde två olika modeller på hytter som jag dock inte blev så nöjd med. Ett tredje försök tyckte jag var acceptabelt.


Airfixmodellen med GMC truck har ett ganska detaljerat chassi med drivlina och fjädring.


Tandpetare är ett ovärderligt hjälpmedel vid modellbygge.


Slutlig utformning av hytt och sidofönster på Airfixmodellen.

Till vindruta tar jag den existerande i byggsatsen. Airfixmodellen har vinsch och det skapar möjlighet till en liten scen med vinschning i dioramat. Jag försöker skapa så många scener som möjligt och så mycket som möjligt att upptäcka i dioramat.


Inför målning utsida. Hytten fylld med en liten tuss med enskikts pappersnäsduk för att skydda inredning och insida vindruta.

Efter målningen kommer det som jag tycker är riktigt roligt, dvs detaljering på olika sätt. Bakljus, reflexer, mil regnr, kompanimärken samt vädring.


Passformen på Airfix modellens presenning var inte den bästa (mycket för bred) och jag gjorde ett försök att pressa ihop kapellet och limma med epoxilim.

Jag befarade att inte ens epoxilim skulle hålla ihop  det breda kapellet och mycket riktigt så släppte det på ena sidan. Det är ingen större katastrof då det helt enkelt får se ut som det blåser från Ålands hav och lyfter kapellet lite från flakets sida.

PST modeller
Bygget av de två PST modellerna skiljde sig inte så mycket från Pegasus förutom detaljering av motorrumen. Här valde jag att inte lägga in klarplast som rutor utan lämnar dessa öppna.
För att kunna ha ett öppet motorrum så var jag tvungen att lägga in en torpedvägg mot kupén.


Båda PST modellerna var utrustade med vinsch.

 
Detaljerad PST modell med kapell och utan kapell.

 
Airfix GMC-modell med scratchbyggd hytt och med synlig last.

Det enda som återstår nu före inplacering i dioramat är att stoppa in lite synlig last som tunnor och lådor på någon eller några av de lastbilar som har ett öppet kapell baktill.


PST modellerna med lite vädring på hjul  och nedre delarna.


De färdiga lastterrängbilarna från Pegasus t.v. och från Airfix t.h. med lite olika detaljering.